Cilt Hastaliklarina Dikkat Açiklamasi Sebebi Psikolojik Olabilir

Cilt Hastaliklarina Dikkat Açiklamasi Sebebi Psikolojik Olabilir

Acibadem Kayseri Hastanesi Psikiyatri Uzmani Doktor Behiye Büyükgöncü, ruhsal bozukluklarin bedensel hastaliklara dönüsmesinin sik karsilasilan bir durum oldugunu söyleyerek, “Birçok ruhsal bozukluk, cilt hastaliklarina sebep olabilir” dedi.



Ruhsal bozukluklarin bedensel hastaliklara dönüsmesinin sik görüldügü söyleyen Acibadem Kayseri Hastanesi Psikiyatri Uzmani Doktor Behiye Büyükgöncü, “Psikodermatoloji, psikiyatri ve dermatoloji bölümleri arasinda iliski ve etkilerine dayali ortak bir çalisma alanidir. Deri, anne karnindan itibaren insan kisiliginin gelisiminde ve insanlar arasi iliskide en önemli iletisim ve etkilesim aracidir. Rahatlikla görülebilen ve dokunulabilen bir organ olarak psikiyatride özel bir yeri vardir. Psikiyatrik hastaliklarin kaynagi olan beyin ile deri arasinda anne karnindaki gelisim süreçlerine dayali güçlü bir bag bulunmaktadir. Bu nedenledir ki; cilt hastaliklari ve psikiyatrik bozukluklar siklikla birbirleriyle yakindan iliskilidir. Cilt lezyonu ile hastaneye basvuran hastalara psikiyatri görüsünün istenmesi hastalarin birçogunu oldukça sasirtmaktadir. Ancak ruhsal sikintilarin bedensel belirtilere dönüsmesi ve bedensel hastaliklar olarak ifade edilmesi oldukça sik görülen bir durumdur. Özellikle duygularini ve tepkilerini sözel olarak ifade etmekte güçlük çeken bireylerde psikolojik gerilim gözle görülür, deri lezyonlari olarak karsimiza çikabilmektedir. Stres, anksiyete, depresyon ve obsesyonlar gibi birçok ruhsal bozukluk cilt hastaliklarinin baslamasi veya var olan belirtilerin siddetlenmesine neden olabilir” dedi.



“Ciltteki sekil bozuklugu sosyal iliski sorularina yol açabilir”

Büyükgöncü, ciltteki sekil bozukluklarinin da sosyal iliskileri etkileyerek psikolojik sorunlara yol açtigini söyleyerek, “Bunun yaninda; cilt hastaliklarinda ortaya çikan sekil bozuklugu hastalarin sosyal iliskisini etkileyerek psikolojik sorunlara yol açabilmektedir. Lezyonlar nedeniyle çevreden gelen negatif yorumlarla kaygilari artan hastalarda sosyal izolasyon görülebilmekte ve cilt hastaligi insanlarin yasam biçimini degistirebilmektedir. Bu da var olan cilt hastaliklarini siddetlendirmekte ve kisir döngü olusturmaktadir” ifadelerini kullandi.

“Tedavide dermotoloji ve psikiyatri birlikte çalismali”

Hastaliklarin tedavisinde dermatoloji ve psikiyatrinin birlikte çalismasinin basari açisindan önemli oldugunu söyleyen Behiye Büyükgöncü, “Ruhsal sikintilarla birlikteligi en sik görülen cilt hastaliklarini Atopik dermotit (Egzema), Ürtiker (Kurdesen), Alopesi Areata (Saç Kiran) olarak sayabiliriz. Sedef hastaligi yine psikiyatri polikliniginde en sikça gördügümüz hastaliklardandir. Saç kopartma, tirnak koparma, tirnak yeme, saç yeme ve deri yolma gibi durumlarda benzer mekanizmalarla stresten kaçis yollari olarak karsimiza çikabilmektedir. Tüm bu konular dikkate alindiginda bu hastaliklarin tedavisinde dermatoloji ve psikiyatrinin birlikte çalismasi tedavi basarisi açisindan oldukça önemlidir” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile