Cilt Sagliginin Korunmasina Ari Ürünleri Destegi

Cilt Sagliginin Korunmasina Ari Ürünleri Destegi

Artan çevre kirliligi, zararli isinlar ve yanlis beslenme ile hasar gören cilt için bakim önem tasiyor. Uzmanlar cilt sagligini dogal yollarla korumanin ve desteklemenin, temiz içerikli cilt bakim ürünlerinin kullaniminin önemini vurgu yaparken , Dr. Engin Celep, “Bilimsel çalismalar, dogal ari ürünleri olan propolis, ari sütü ve ari zehrinin cilt bariyerini güçlendirdigini ve temizligini sagladigini göstermektedir” dedi.



“Cilt temizliginde kullanilan ürünler, içerigi cildin saglikli görünümü, su dengesinin ve temizliginin saglanmasi açisindan önemli”

Cildin zararli mikroorganizmalar ve enfeksiyonlara karsi koruma saglayan bir bariyer oldugunu hatirlatan Dr.Engin Celep, beslenme tarzi, stres, uyku düzensizligi, sigara ve alkol tüketimi, hava kirliligi, kimyasal içeren kozmetik ürünler ve zararli günes isinlarina uzun süre maruz kalma gibi durumlarin cilt bariyerine zarar verdigini söyledi.

Dr.Celep, " Kozmetik ürünlerinde kullanilan sodyum lauril sülfat, paraben, parfüm ve diger zararli kimyasallar ciltte alerjik reaksiyonlar ve uzun süreli kullaniminda ciddi saglik sorularina sebep oluyor. Cilt temizliginde kullanilan ürünlerin içerigi cildin saglikli görünümü, su dengesinin ve temizliginin saglanmasi açisindan çok önemlidir. Bilimsel çalismalar, dogal ari ürünleri olan propolis, ari sütü ve ari zehrinin cilt bariyerini güçlendirdigini ve temizligini sagladigini göstermektedir. Rutin cilt bakimina dahil edilebilecek bu destekler hem cildinizi besler hem de temizligini korur” diye konustu.



“Ari sütü ve diger ari ürünlerinin kullanimini öneriyorum”

Ari ürünlerinin önemine vurgu yapan Dr. Engin Celep, “2019 yilinda Urmia Üniversitesi’nde yapilan bilimsel çalismada, ari sütünün özel bir bileseni olan 10-HDA’nin günesin zararli UVA isinlariyla hasarina ugramis insan deri hücreleri üzerine etkisi incelenmistir. Çalisma sonucunda, 10-HDA desteginin ciltte UVA kaynakli foto yaslanma ve foto hasardan korudugu sonucuna varilabilecegi bildirilmistir. Cilt bakimi ve onarimini desteklemek adina dogal ürünlerin içeriginde ari sütü ve diger ari ürünlerinin kullanimini öneriyorum” seklinde konustu.



“Dogal Anadolu ürünleri hem bizleri hem cildimizi besliyor”

Gida Yüksek Mühendisi Asli Elif Tanugur Samanci, zengin besin bilesimine sahip ari ürünlerinin cilt sagligindaki önemini vurguladi. Tanugur, “Anadolu cografyasinin zengin bitki çesitliligi beraberinde kaliteli ari ürünlerini getiriyor. Dogal Anadolu ürünleri hem bizleri hem cildimizi besliyor. Bu dogal besinleri mümkün oldugunca saf halinde ve düzenli olarak kullanmamiz gerektigini düsünüyorum. Ben bu noktada çalismalarimi inovatif ari ürünleri gelistirme ve bu ürünleri dogal krem formüllerde kullanma üzerine yogunlastirdim. Artik toplum olarak dogal bitkisel yaglarin cilt sagligi için ne kadar önemli oldugunun bilincindeyiz. Ar-Ge Merkezimizde gelistirdigimiz dogal formüllerde propolis, ari zehri, ari sütü, ham bal gibi ari ürünleri; zeytinyagi, shea yagi, susam yagi gibi bitkisel yaglar; Aloe vera ve degerli vitaminlerden faydalaniyoruz. Özellikle bitkisel kaynaklar ve ari ürünleri, cilt bariyeri hasarinin oldugu hastaliklarda faydali etkileri olan bilesenlerdir” dedi.



“Propolis ile Aleo vera sedef hastalarinda görülen lezyonlarin iyilesmesinde etkili”

Samanci, “2018 yilinda Roma Üniversitesi’nde yapilan çift kör randomize kontrollü bilimsel çalismada, propolis yüzde 50 ve Aleo vera yüzde 3 karisiminin sedef hastalarinin ciltlerinde görülen lezyonlar üzerinde etkisi arastirilmistir. Çalismaya katilan 2 bin 248 sedef hastasi, deney ve kontrol olmak üzere iki gruba ayrilmistir. Deney grubu, 12 hafta boyunca bu karisimi cilt yüzeyine uygulamistir. Kontrol grubu bir uygulama almamistir. Çalisma sonucunda, deney grubundaki hastalarin yüzde 64,6’ünde cilt lezyonlari neredeyse hiç kalmazken, kontrol grubunda herhangi bir degisim olmamistir. Arastirmacilar, propolis ile Aleo vera uygulamasinin sedef hastalarinda görülen lezyonlarin iyilesmesinde etkili bir destek oldugunu belirtmislerdir” ifadelerini kullandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile