Çin-ABD Stratejik ve Ekonomik Diyalog Toplantıları'nın kapanışında taraflar, Kuzey Kore'nin nükleer silahlardan arındırılması hususunda mutabık kalırken tartışmalı Güney Çin Denizi gibi bazı temel konularda net fikir birliği sağlayamadı.
Kapanışın ardından Çin Başbakan Yardımcısı Vang Yang, Çin Devlet Müşaviri Yang Çieçı, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve ABD Hazine Bakanı Jacob Lew, başkent Pekin'dekİ Tiananmen Meydanı'nda bulunan Büyük Halk Salonu'nda gazetecilerin karşısına geçerek, iki gün süren toplantıların neticelerini değerlendirdi.
Çin Devlet Müşaviri Yang Cieçı, ABD tarafı ile yapılan diyalog toplantılarında bölgesel ve küresel konularda kapsamlı ve derinlemesine fikir alışverişinde bulunulduğunu söyledi.
Taraflar arasında Sudan-Güney Sudan, okyanusları koruma, terörle mücadele gibi konularda görüşmeler yapıldığını belirten Yang, uluslararası birçok konuda mutabakata varıldığını dile getirdi.
ABD ile yürütülen diyalog toplantıları vesilesiyle son yıllarda elde edilen kazanımlardan memnun olduklarının altını çizen Yang, 'Zıtlıkları giderip, ortak noktalara odaklanmak ve kazan-kazan ilkesiyle işbirliğini güçlendirmekten yanayız.' diye konuştu.
Yang, taraflar arasında hava savunması, siber güvenlik, yolsuzlukla mücadele, doğal çevrenin korunması, gümrük, insan hakları gibi konularda işbirliğini geliştirme konusunda fikir birliğine varıldığını ifade ederek hassas meselelere ilişkin de samimi bir şekilde fikir alışverişinde bulunulduğunu vurguladı.
ABD'nin 'tek Çin' politikasını benimsemesinden memnuniyet duyduklarını söyleyen Yang, 'Umarız ABD, Tayvan'ın bağımsızlığına karşı olduğu söylemlerini eylemleriyle destekler' dedi.
- Güney Çin Denizi
Yang, Güney Çin Denizi üzerinde bulunan Nanşa adalarının tarihten bu yana Çin egemenliğinde olduğunu savunarak Filipinler'in konuya ilişkin yaptığı tahkim başvurusunu kabul etmeyeceklerini ve muhatap almayacakları açıklamasını yaptı.
Çin'in, Güney Çin Denizi üzerindeki egemenlik hakkı ve bu konudaki 'net duruşunun değişmediğini ve değişmeyeceğini' belirten Yang, ABD'ye bölgede barışçıl ve yapıcı rol oynaması çağrısını yaptı.
Çin Devlet Müşaviri Yang, tarafların Asya-Pasifik bölgesinde ortak çıkarları bulunduğunun altını çizerek bölge meselelerine ilişkin yapıcı bir şekilde yakın temasın sürdürülmesi konusunda fikir birliğine varıldığını kaydetti.
İklim değişikliği, doğal afetlerle mücadele, insan hakları gibi konularda diyalog ve işbirliğini sürdürmeye hazır olduklarını belirten Yang, Kore yarımadası, İran, Irak, Suriye ve Afganistan gibi meseleleri de kapsamlı ve derinlemesine masaya yatırdıklarını sözlerine ekledi.
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de görüşmelerde ele alınan konuların her birinde fikir birliğine varılmasa da mutabık kalınan meselelerin giderek arttığına vurgu yaptı.
Okyanusların güvenliğinden Kuzey Kore'ye kadar birçok hassas konuda önemli görüşmeler yapıldığının altını çizen Kerry, tarafların denizler üzerindeki sefer özgürlüğünde ve Kuzey Kore'ye yaptırım uygulanması gibi hususlarda mutabık kalındığını yinelediğini söyledi.
Kerry, tartışmalı Güney Çin Denizi'nde ABD'nin herhangi bir pozisyon almadığını, konuya müdahil ülkelerin tansiyonu yükseltmekten kaçınması gerektiğine inandıklarını sözlerine ekledi.
Çin ve ABD arasında Güney Çin Denizi konusunda net bir mutabakat sağlandığına ilişkin açıklama yapılmadı. Çin, Güney Çin Denizi'nde egemenlik tartışmaları yaşadığı Filipinler, Vietnam ve Brunei gibi ülkelerle sorunları diyalog yoluyla çözme taraftarı iken ABD'nin konuya müdahil olmasına karşı bir duruş sergiliyordu.
Çin Başbakan Yardımcısı Vang Yang ve ABD Hazine Bakanı Jacob Lew, taraflar arasındaki karşılıklı yatırım anlaşması görüşmelerinin öncelikli olduğunu kaydederek karşılıklı yatırımların artırılması konusunda mutabık kalındığını belirtti.
Çin-ABD Strateji ve Ekonomi Diyaloğu Toplantıları, her yıl Washington ve Pekin'de dönüşümlü olarak düzenleniyor. Toplantılar, temel olarak iki ülke arasındaki ticaret ve ekonomik işbirliğine odaklanırken, son yıllarda Çin'in dünya meselelerine ilişkin diplomatik ağırlığını artırmasıyla siyasi boyut da önem kazanmaya başlıyor.
Dünyanın en büyük ilk iki ekonomisini buluşturan toplantılarda, herhangi bir ikili anlaşma imzalanmıyor ya da ortak bildiri yayımlanmıyor. Ancak taraflar, bu toplantılar sırasında ekonomiden finansa, siber güvenlikten iklim değişikliğine çeşitli konularda iki tarafın orta ve üst düzey yetkililerinin katıldığı oturumlarda, derinlemesine ve çok kapsamlı fikir alışverişi yapma fırsatı buluyor.
Çin-ABD Stratejik Ve Ekonomik Diyalog Toplantıları
Taraflar, Kuzey Kore'ye yaptırım uygulanması konusunda fikir birliğine varırken Güney Çin Denizi konusu çözümsüz kaldı.