Çin, ABD'yi Dünya Düzenini Yikmakla Suçladi

Çin Disisleri Bakanligi Sözcüsü Wang Wenbin, ABD'yi dünya düzeninin "en büyük yikicisi" olmakla suçladi.

Disisleri Bakanligi Sözcüsü Wenbin, düzenledigi basin toplantisinda, "ABD, diger ülkelere karsi yaptirimlar uygulayarak ve askeri olarak tehdit ederek, dünya düzeninin en büyük yikicisi olmaktadir." dedi.

ABD’nin kurallarinin temelini olusturdugu düzenin, ABD'nin egemen oldugu hegemonik bir sistem oldugunu dile getiren Wenbin, müttefiklerinin çogunun ABD ile ayni fikirde olmadigini belirtti.

Wenbin, "Dünya düzeni hegemonik degildir veya ABD liderligindeki bir klik tarafindan olusturulmamistir. Tüm ülkeler gerçek manada çok tarafliligi uygulamali, uluslararasi iliskilerin demokratiklesmesini ilerletmeli ve insanlik için ortak gelecege sahip bir toplum insa etmelidir." dedi.

Çin Devlet Baskani Si Cinping ve Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin arasindaki son etkilesime de deginen Wenbin, "Baskan Si Cinping ve Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin'in stratejik rehberligi altinda, Çin-Rusya iliskileri, güçlü siyasi güven ve karsilikli çikarlarla tarihinin en iyi dönemine girdi." seklinde konustu.

Wenbin ayrica, Tayvan’i demokratik bir ülke olarak koruma çagrisi yaptigi için Japonya’yi elestirdi.

Wenbin, "Çin, Japonya'yi böyle bir hatanin tekrarlanmamasini saglamak için net bir açiklama yapmaya çagirdi." ifadesini kullandi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile