Çin'den gelen düşük kaliteli ayakkabıların bir süre kullanılıp atılması, ayakkabı tamirciliğiyle geçinen esnafı zor durumda bıraktı.
Sağlam ayakkabıların, eskise bile tamir edilip yeniden giyildiğini ifade eden ayakkabı tamircileri, Çin ayakkabılarının bir süre giyildikten sonra çöpe atıldığını belirtti.
Ali Bilge, Kırşehir'de ayakkabı tamirciliğinden 25 yıldır geçimini sağlıyor.
Çocuğuna mesleğini öğretmek istemediğini ifade eden Bilge, zamanla ayakkabı tamirciliğinin önemini kaybettiğini, bunun nedeninin ise düşük kalitedeki Çin ayakkabılarının piyasayı doldurması olduğunu vurguladı.
İlkokulu bitirdikten sonra mesleğe çırak olarak başladığını söyleyen Ali Usta, 25 yıldır küçük dükkânında vatandaşların işini yapmaya devam ediyor.
10-15 yıl öncesine göre müşterileri sayısında önemli miktarda düşüş yaşandığını belirten Bilge, "Ucuz ayakkabıların çıkmasıyla işlerimiz yarı yarıya azaldı. Vatandaş 10 liraya aldığı ayakkabısını eskiyince tamir ettirme gereği duymuyor, ayakkabısını tamir ettireceğine üstüne biraz daha para ekleyip ucuz ayakkabı almayı tercih ediyor" dedi.
Sabah saat 7.30'da işinin başına geçen Ali Usta, hafta sonları da çalışıyor. Resmi tatil nedeniyle pazartesi günleri yoğun geçen ayakkabı tamircileri, günde ortalama 8-10 ayakkabı tamiri yapıyor.
Ayakkabı tamirciliğini, sevmeyenlerin yapamayacağını bildiren Bilge, emek isteyen bir iş yaptığını dile getirdi.
Çırak bulmakta güçlük yaşadığını aktaran Bilge, 5 yıllık özenli bir çalışma sonucunda iyi bir ayakkabı tamircisi olunabileceğine dikkat çekti. Bilge, 20 yıl öncesinde kendisine çıraklık yapmak için onlarca çocuk geldiğini, şimdi ise tamirciliğin eski cazibesini kaybettiğini kaydetti.
Çin ayakkabı tamircilerini zora soktu
Çin'in düşük fiyata ayakkabı üretmesi nedeniyle vatandaş ayakkabı tamir ettirmek yerine 'kullan at' şeklinde tüketime geçti.



















