Çin'de, 1989'daki Olaylarda Çok Sayıda Kişinin Hayatını Kaybettiği Tiananmen Meydanı Hala Sıkı Güvenlik Önlemleriyle 24 Saat Takip Ediliyor

Barış Gündoğan - Çin Halk Cumhuriyeti'nin başkenti Pekin'de bulunan ve 24 yıl önce yaşanan olaylarda çok sayıda kişinin hayatını kaybettiği Tiananmen Meydanı'nda, teknolojinin de desteğiyle uygulanan güvenlik önlemleriyle adeta kuş uçurtulmuyor.

Son yıllarda, yaptığı atılımlarla, dünyanın en önemli ekonomik güçlerinden biri haline gelmeye başlayan yaklaşık 1 milyar 350 milyon nüfusuyla dünyanın en kalabalık ülkesi konumundaki Çin'de, sosyal hayata yönelik uygulanan katı kurallar dikkati çekiyor.

''Twitter'', ''Facebook'', ''Youtube'' gibi pek çok sosyal uygulamanın yasak olduğu ülkeyi ziyaret edenler, önce sıkı güvenlik önlemlerini fark ediyor.

Başkent Pekin'e gelenlerin en fazla merak ettiği yerler arasında bulunan Tiananmen Meydanı'ndaki tedbirler de güvenliğe verilen önemi açık şekilde gösteriyor.

1989 yılında, öğrencilerin, aydınların ve işçilerin önderliğinde düzenlenen gösterilere yapılan müdahaledeki can kayıplarıyla dünya gündemine gelen meydanda adeta kuş uçurtulmuyor.

Yayın amaçlı kamera ve fotoğraf çekimleri için mutlaka izin alınması gereken meydan, 24 saat izleniyor.

-Sıkı kontrol noktaları-

Demir bariyerlerle çevrilmiş meydana girişlerde genellikle altgeçitler kullanılıyor. Çıkışlardaki kontrol noktalarında da x-ray cihazları kullanılıyor. Yüzlerce güvenlik görevlisinin bulunduğu alanda herkes kimlik kontrolünden geçiriliyor.

Alanda dikkat çeken unsurların başında, aydınlatma direkleri geliyor. 10-15 metre aralıklarla yerleştirilen direklerin her birinde geniş acılı 6-7 kamera bulunuyor.

Tiananmen Meydanı'nda 1989 yılında yaşanan olaylar Çin hükümeti tarafından bastırılmış, olaylarda resmi kaynaklara göre 200-300 arası, Çinli öğrenci örgütlerine ve diğer sivil toplum kuruluşlarına göre ise iki binden fazla can kaybı yaşanmıştı.

Yayıncı: Tolga Özgenç
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile