Çin'de 66 Milyon Yil Öncesine Ait Dinozor Embriyosu Bulundu
Çin’in Ganzhou sehrinde 66 milyon yil öncesine ait mükemmel korunmus bir dinozor embriyosu bulundu.
Çin’in Jiangxi eyaletinin Ganzhou sehrinde Oviraptorosaur dinozor türüne ait bir embriyo bulundu. Arastirmacilar, “Bebek Yingliang” adini verdikleri embriyo fosili daha önce dinozorlarda görülmeyen ancak modern kuslara benzeyen bir durus olan basini vücudunun altinda, ayaklari iki yanda ve sirti kivrilmis halde buldu. Birmingham Üniversitesi’nden Arastirmaci Fion Waisum Ma, fosil dinozorun tarihte simdiye kadar bulunan en iyi dinozor embriyolarindan biri oldugunu belirterek, "Bu küçük dogum öncesi dinozor, tipki yumurtasinda kivrilmis bir yavru kusa benziyor. Bu durum günümüz kuslarinin birçok özelliginin ilk olarak dinozor atalarinda evrimlestiginin bir baska kaniti" dedi.
Arastirmacilar, bebek fosilin 72 ila 66 milyon yasinda oldugunu belirterek, muhtemelen yumurtanin çamur kaymasi sayesinde gömüldügünü ve bu sayede uzun süre les yiyicilerden korundugunu düsünüyorlar. Arastirmacilar, bebek fosilin eger yasasaydi 2 ila 3 metre boyuna ulasabilecegini de ifade etti.
"Yumurta hirsizi kertenkeleleri" anlamina gelen Oviraptorosaurlar dizonor türü, Geç Kretase döneminde su anda Asya ve Kuzey Amerika’da yasayan tüylü dinozorlardandi. Yaklasik 27 cm uzunlugunda olan fosil bebek, Çin’in Yingliang Tas Doga Tarihi Müzesi’nde 17 cm büyüklügünde bir yumurtanin içinde sergileniyor.