Çin'de, ana-babaya bakma zorunluluğu getiriliyor

1970'lerin sonunda tek çocuk uygulaması başlatan ve yaşlı nüfusun şimdi giderek arttığı Çin'de hükümet, çocukların yaşlı anne-babalarına bakmasını yas

1970'lerin sonunda tek çocuk uygulaması başlatan ve yaşlı nüfusun şimdi giderek arttığı Çin'de hükümet, çocukların yaşlı anne-babalarına bakmasını yasal yükümlülük haline getiriyor.

Çin Günlüğü gazetesinin haberinde, 1996'da kabul edilen Yaşlıların Haklarının ve Çıkarlarının Korunması yasasında değişiklik taslağına göre, yaşlılar mahkemeye başvurarak, fiziksel ve zihinsel olarak çocuklarının bakımını isteme hakkına sahip olacak. Yaşlıların bakımını sağlayabilmek amacıyla anne ve babaların ziyaret edilmesini yasal bir görev haline getirecek yasayla yetkililer, bakım evlerinin sayısının giderek arttığı ülkede, yaşlı ebeveynlerin ihmal edilmesinin önüne geçmek istiyor. Ancak, bunun sağlanmaması durumunda nasıl bir yaptırımı olacağı ise net değil.

1.3 milyarın üzerindeki nüfusuyla dünyanın en kalabalık ülkesi Çin'de son zamanlarda evlerinde ölü bulunan yaşlıların sayısında artış görülmüştü. Çin kültürüne göre, büyüklere bakmak çocukların görevleri arasında geliyor. Ancak son yıllarda göç ve iş hayatının baskılarıyla birlikte aile bağları zaman zaman çözülmeye yüz tutmuş ve ailedeki tek çocuklar, özellikle iş ve kariyer için gelişmiş şehirlere giderek, ebeveynlerinden ayrı yaşamak durumunda kalmıştı.

Çin'de 60 yaş üzerinde 170 milyon kişi var ve bunların yarıdan fazlası yalnız yaşıyor. Toplumun yaşlanması yetkilileri endişelendiriyor. Diğer şehirlere göre gelişmiş ve yaşlı nüfusun daha çok arttığı Şanghay'da tek çocuk politikasında gevşemeler yapılabileceği bildirilmişti.

Tek çocuk politikasının başladığı yıllarda yalnızlığı pek hissetmediklerini belirten bazı aileler, şu an ise yaşlandıklarını ve kendilerine bakacak çocuklarının yanlarında olmadığını, tek çocuk politikasının olumsuz etkilerine şimdi daha çok hissettiklerini ifade ediyor.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile