Çin'de davalar 6 ay, temyiz ise en fazla 2.5 ay sürüyor

Türkiye'de Ceza Muhakemeleri Kanunu'nun yürürlüğe girmesiyle birlikte cinayet ve terör suçlarından yargılanan sanıkların tahliye edilmesi tartışılırke

Türkiye'de Ceza Muhakemeleri Kanunu'nun yürürlüğe girmesiyle birlikte cinayet ve terör suçlarından yargılanan sanıkların tahliye edilmesi tartışılırken, idam cezasını uygulayan Çin'de ise durum Türkiye'den farklılık arz ediyor. Çin'de davalar 6 ay, temyiz ise 2.5 ay sürüyor.

Çin'de seviyelerine göre, temel mahkeme (ilçelerde), orta mahkeme (şehirlerde), yüksek mahkeme (eyalette) ve başkent Pekin'de ise en yüksek mahkeme (Yargıtay) bulunurken, özelliklerine göre ise Askeri Mahkeme, Demiryolu Mahkemesi, Suyolu Mahkemesi ve Orman Mahkemesi var.

Çin'de temyiz için doğrudan Yargıtay'a gidilemiyor. Çin kanunlarına göre, temyiz ancak davaların görüldüğü mahkemelerin bir üstüne yapılabiliyor ve temyizin yapıldığı mahkeme, dava dosyasını en fazla 2.5 ayda sonuçlandırmak zorunda. Ancak devletin güvenliği ve terör suçları gibi ağır suçların görüldüğü davaların süresi duruma göre değişiyor ve özel durumlarda, dava sonuçlanıncaya kadar bir kişi 10 yıldan fazla tutuklu bulunabiliyor.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile