Çin'de Hükümet Çalisanlarina Iphone Yasagi

Çin'de Hükümet Çalisanlarina Iphone Yasagi

Çin’deki hükümet kurumlarinda Apple’in üreticisi oldugu iPhone ve yabanci marka cihazlarin kullanilmasinin yasaklandigi belirtildi.

Dünya genelinde birçok ülkenin Çinli sosyal medya platformu TikTok’u yasaklama kararinin ardindan Pekin’den de benzer bir adim geldi. ABD merkezli Wall Street Journal’da yer alan bir habere göre, Çin hükümetine bagli kurumlarda çalisanlarin ABD merkezli Apple’in üreticisi oldugu iPhone ve diger yabanci marka cihazlari is yerinde kullanmalari ve ofise getirmeleri yasaklandi. Haberde, söz konusu talimatin üst düzey yöneticiler tarafindan geçtigimiz haftalarda çalisanlara verildigi ancak uygulamanin kapsamiyla ilgili yeterli bilgi bulunmadigi belirtildi.

Apple’in en büyük pazarlarindan biri olan Çin’de hükümet, son yillarda veri güvenligi konusunda harekete geçerek, sirketler için yeni yasalar ve sartlar uygulamaya koymustu.

Çin’e yönelik kisitlamalar

Öte yandan, ABD’nin de aralarinda bulundugu birçok ülke Çinli firmalara yönelik yasaklar getirmisti. ABD, geçtigimiz yil güvenlik endiseleri nedeniyle Huawei’nin de aralarinda bulundugu 5 Çin merkezli teknoloji sirketinin yeni iletisim ekipmanlarinin ithalatini ve ülkede satisini yasaklama karari almisti.

Dünya çapinda kullanici bilgilerini Çin hükümetiyle paylasabilecegi endiseleri nedeniyle TikTok’a art arda birçok ülke kisitlama getirmisti. Kanada subat ayinda, Belçika, Norveç, Ingiltere, Yeni Zelanda mart ayinda TikTok’un hükümete ait telefon ve elektronik cihazlarda kullanilmasini yasaklamisti. Isveç Savunma Bakanligi da güvenlik endiseleri nedeniyle is telefonlarinda uygulamanin kullanmasinin yasaklandigini duyururken, Avustralya ise nisan ayinda hükümete ait cihazlarda TikTok uygulamasinin kullanilmasini yasaklamisti. Mayista ABD’nin Montana eyaleti TikTok uygulamasinin kullanimi yasaklayarak, ülkede TikTok’a yasak getiren ilk eyalet olmustu. Son olarak ise Kirgizistan, çocuklara yönelik zararli içerikler bulundugu gerekçesiyle uygulamayi yasaklama karari aldigini açiklamisti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile