Çin'de Pandaların Yaşam Alanları Risk Altında

Greenpeace, Çin'deki pandaların yaşadığı mekanların, ağaçların kaçak kesimi nedeniyle tehdit altında olduğunu açıkladı

Çevreci sivil toplum kuruluşu Greenpeace, dünyada panda nüfusunun en az yüzde 30'una ev sahipliği yapan Çin'in güneybatısındaki yaşam alanlarının, ormanlık bölgelerde kaçak ağaç kesimi nedeniyle tehdit altında olduğunu bildirdi.

Greenpeace'in iki yıl süresince yaptığı araştırma, UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan ormanlık bölgede bin 800 futbol sahası büyüklüğünde bir alanın tahrip edildiğini ortaya koydu.

Sivil toplum kuruluşunun raporunda, Siçuan'da dev pandalara ev sahipliği yapan yaklaşık bin 280 hektarlık ormanlık alanın, dev pandalar dahil olmak üzere nesli tükenmekte olan pek çok hayvan ve bitkiyi tehdit edecek biçimde yok edildiği belirtildi.

Raporda, yerel işletmelerin ve yetkililerin, Çengdu ve Çinghai-Tibet platoları arasında vahşi yaşam açısından zengin bölgede, orman mevzuatındaki yasal boşlukları istismar ettikleri savunuldu.

Greenpeace Doğu Asya bürosunda orman ve okyanus birimi başkanı Pan Wenjing, "Böylesine değerli bir alanda, kaçak kesimin bu kadar geniş bir alana yayılmış olması şok edici" dedi. Pan, bulguların, Çin yönetiminin, doğal mirası koruma yönündeki çabalarını ciddi biçimde baltaladığını söyledi.

Araştırma ayrıca, Çin'de doğal ormanlarda ağaç kesimini önleyen ve 2012'de kapsamı genişletilen düzenlemelerin başarısız kaldığını gösterdi.

Siçuan'daki dev pandaların yaşam alanları aynı zamanda kırmızı panda, kar leoparı ve bulut benekli leopar gibi küresel tehdit altındaki hayvanlara ev sahipliği yapıyor.

Greenpeace aktivistleri, daha önce Yunnan ve Zhejiang eyaletlerinde yapıldığı gibi kaçak ağaç kesimini ortaya çıkarmak için uzaktan algılama, saha araştırmaları ve uzamsal analiz yöntemini kullandı.

Yıl başında Çin Devlet Orman İdaresi tarafından yürütülen bir araştırmada, 2013 sonuna gelindiğinde Çin'deki vahşi yaşam alanlarında bin 864 dev pandanın yaşadığı tespit edilmişti. Panda sayısında önceki yıllarla kıyaslandığında yüzde 16,8'lik artış gözlemlendiği belirtilmişti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile