Çin basınından Caixin gazetesinin haberine göre, salgın vakalarının son günlerde arttığı Cilin eyaletinde, Cilin Kenti Sağlık Komisyonu Başkan Yardımcısı Liu Şıcün görevden alındı.
Aynı eyaletteki Şulan kentinde ise Çin Komünist Partisi Sekreteri Li Pıngfey, Kamu Güvenlik Bürosu Parti Sekreteri Yardımcısı Gıng Ciencün, Sağlık Bürosu Direktörü Yüe Şiaoyen ve Hastalık Kontrol Merkezi Direktörü Liu Hanyin'in görevine son verildi.
Ayrıca, Fıngman bölgesi Hastalık Kontrol Merkezi Direktörü Şü Zibiao görevden alındı.
Ülke genelinde salgının dizginlenmesinin ardından Şulan'da 7 Mayıs'ta ilk vaka görülmüş ve kentte bugüne kadar 18 Kovid-19 vakası kaydedilmişti.
Şulan ve Fıngman bölgeleri son görülen vakalardan sonra yüksek risk bölgesi olarak sınıflandırılmıştı.
Ülkede bir eyalet veya kentteki parti sekreterleri, parti hiyerarşisine göre vali ve belediye başkanlarından üst sırada yer alıyor.
Şanşi eyaletinde yere tükürmek yasaklandı
Diğer yandan Şanşi Eyalet Halk Kongresi, ülkede yaygın bir davranış olarak kabul gören yere tükürme hareketini, Kovid-19 salgını sürecinde halk için bir tehdit oluşturabileceği gerekçesiyle çıkardığı bir yasayla yasakladı.
Yasaya göre, yere tükürenler ve tükürdüğünü temizlemeyenler 70 dolara kadar para cezasına çarptırılacak. Eyalet ayrıca idari ceza kayıt sistemi kurarak, yasayı ihlal edenleri kamuoyuna ifşa edecek.
Ülkede sokaklarda, metrolarda, kapalı alanlarda bile yere tükürme hareketiyle karşılaşılabiliyor.
Çin'de bugüne kadar 82 bin 947 Kovid-19 vakası görüldü, salgın nedeniyle 4 bin 633 kişi yaşamını yitirdi.
Ve Çin sonunda itiraf etti! Corona virüs...
Gelen son dakika haberine göre, Çinli sağlık yetkilisi, hükümetin 3 Ocak'ta bazı laboratuvarlardaki corona virüs örneklerinin imha edilmesini emrettiğini açıkladı.
Çin, salgının ilk aşamalarında yeni corona virüsün bazı örneklerini imha ettiğini kabul etti. Ancak ABD'nin bu imhanın bir “örtbasın parçası olarak yürütüldüğü” iddiasına itiraz etti.
Çin, salgının ilk aşamalarında yeni corona virüsün bazı örneklerini imha ettiğini kabul etti. Ancak ABD'nin bu imhanın bir “örtbasın parçası olarak yürütüldüğü” iddiasına itiraz etti.
Ancak Liu'ya göre bu emir, “laboratuvarlara yönelik güvenlik riskini engellemek ve tanımlanamayan patojenlerin neden olabileceği felaketleri önlemek için” verildi.
Emrin yeni corona virüsün “yüksek derecede patojenik” olarak sınıflandırılması üzerine verildiğini söyleyen Liu, söz konusu kararın “patojenin toplanması, taşınması, deneysel kullanımı ve imhası konusunda açık gereklilikleri zorunlu kıldığını” ifade etti.
Öte yandan ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'ya söz konusu karar, salgının boyutunu örtbas etme girişimi.
Pompeo, Çin'i corona virüsle ilgili araştırmaları sansürlemek ve uluslararası mücadeleyi etkilemeye çalışmakla suçluyor.
Pazartesi günü ABD Focus radyosuna konuşan Pompeo, konuyla ilgili şu açıklamalarda bulunmuştu:
'Çin Komünist Partisi, bu virüsle ilgili olarak nereden ve nasıl başladığı, insandan insana nasıl bulaştığına dair bilgileri örtbas etmeye çalıştı ve bunun için de Dünya Sağlık Örgütü'nü kullandı.'
Pekin'in yaklaşımını savunan Liu ise, Çin halk sağlığı yasaları uyarınca, bu tür numuneleri işlemek için gereklilikleri karşılamayan kurumların, bunları nitelikli bir depoya transfer etmesi ya da imha etmesi gerektiğini açıkladı.
Liu ayrıca, “ABD yetkilileri tarafından yapılan açıklamalar tamamen bağlam dışı ve kamuoyunu kasıtlı olarak yanıltıyor” dedi.
ABD Savunma İstihbarat Teşkilatı, corona virüs pandemisinin kökenlerine dair değerlendirmesini 27 Mart'ta güncellemiş ve virüsün Wuhan'daki Viroloji Enstitüsü'nden bir laboratuvar kazası sonucunda yayılmış olabileceğini yazmıştı. Ancak, bu yeni hipotezi destekleyen herhangi bir kanıt bulunamadı.
Newsweek'in iki üst düzey ABD'li yetkiliye dayandırdığı haberine göre istihbarat yetkilileri, Pekin'in salgının boyutlarını gizlemek için DSÖ'ye baskı yaptığına inanıyor.
İlk kez Wuhan'da tespit edilen corona virüs, Washington ve Pekin arasında büyük bir “jeopolitik kavga” meselesine dönüştü.
İlk kez Wuhan'da tespit edilen corona virüs, Washington ve Pekin arasında büyük bir “jeopolitik kavga” meselesine dönüştü.
Çin yönetimi ise, ABD'ye “kendi ülkesindeki salgınla mücadeleye odaklanması gerektiğini” söylüyor.
Ayrıca, bazı Çinli yetkililer de koronavirüsün ülkelerine ABD ordusu tarafından getirildiğini öne sürüyor. Daha sonra bazı İranlı yetkililer tarafından da tekrarlansa da bu iddiaya ilişkin de kanıt bulunmuyor.
Çin'de sıcak gelişme! İtiraf geldi...
Çin'den şaşırtan itiraf geldi! Çinli sağlık yetkilisi, hükümetin 3 Ocak’ta bazı laboratuvarlardaki korona virüs örneklerinin imha edilmesini emrettiğini itiraf etti.