Çin'de Yolsuzlukla Mücadele

Ülkede biri eski yerel yetkili, diğeri devlete ait enerji şirketinin eski genel müdürü yolsuzluk suçundan hapis cezasına çarptırıldı.

Çin’de yolsuzluk nedeniyle devlet enerji şirketi Sinopec Group'un eski Genel Müdürü Vang Tienpu ve ülkenin güneyindeki Ciangşi eyaletinin eski yetkilisi Li Huabo, hapis cezasına çarptırıldı.

China Daily'nin haberine göre, Vang, Ciangşi eyaletinin Nançang kentinde, Li ise eyaletin Şangrao kentinde Orta Halk Mahkemesinde hakim karşısına çıktı.

Nançang Orta Halk Mahkemesi, Vang’ın 2003-2014 yıllarında görevde bulunduğu sırada makamını kötüye kullanarak yasa dışı yollardan

33,4 milyon yuan (yaklaşık 4,9 milyon dolar) tutarında para ve gayri menkul edindiğine hükmetti.

Mahkeme, Vang'ı söz konusu suçlardan 15 yıl 6 ay hapse mahkum ederek sanığın yasa dışı yollardan elde ettiği iddia edilen kazancına el konulmasına ve 3,2 milyon yuan (yaklaşık 468 bin 300 dolar) para cezasına çarptırılmasına karar verdi.

Diğer yandan ülkeden 2011’de firar eden Li, çıktığı Şangrao Orta Halk Mahkemesinde müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme Li’nin tüm mal varlığına ve yasa dışı yollardan elde ettiği kazanca el koyulmasına hükmetti.

Li Huabo, 2011 yılında ülkeden kaçarak 2015’te Çin’e iade edilinceye kadar Singapur’da kalmıştı.

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, 2012'de ÇKP liderliğini devralmasından sonra yolsuzluğa karşı mücadele başlatarak tüm partinin tetikte olmasını istemiş ve yolsuzluğu, partinin hayatta kalmasına karşı tehdit olarak gördüğünü belirtmişti.

ÇKP Merkezi Disiplin ve Denetleme Komisyonu ve bölgesel birimleri 2012'den bu yana ülke genelinde 75 milyondan fazla ÇKP üyesini soruşturdu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile