Kamerun'daki Douala Üniversitesi'nden Siyaset Bilimi Profesörü Albert Mandjack, AA'ya değerlendirmesinde, Çin'in Afrika'da petrol ve altyapı projelerinin yanında yeni bir alan olan sağlığa da yatırım yapmayı hedeflediğini söyledi.
Mandjack, Çin'in salgın sırasında Batılı ülkelerin gerisinde kaldığını ancak bu açığını "Ebola'dan sonraki" hizmetleriyle kapatmaya çalıştığını savundu.
Çad'daki Encemine Üniversitesi'nden Siyaset Bilimi Uzmanı Evariste Ngarlem Tolde de son 2 yıl göz önüne alındığında Çin'in Afrika'ya yatırımlarında nispeten azalma görüldüğünü ifade etti.
Tolde, "Küresel istatistiklere bakıldığında, Çin 2 yıldır Afrika'ya yatırım konusunda pek ilerleme kaydetmedi. 2 yıl önce yüzde 11 olan yatırımları bu sene yüzde 7'de seyretti. Bu oranlar yüksek olsa da Çin bugün salgın sonrasındaki yardım sözleriyle kaybını telafi etmeye çalışıyor" dedi.
Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi, 8-10 Ağustos'ta Ebola salgınından en fazla etkilenen Sierra Leone, Liberya ve Gine'yi ziyaret etmişti.
Vang, salgın sonrası süreçte söz konusu 3 ülkede liman, yol, tren yolu, elektrik hattı ve su altyapılarının inşasında Çinli şirketleri daha aktif olması için teşvik edeceklerini söylemişti.
Ebola salgınının patlak verdiği 2013 sonundan itibaren Batılı ülkeler aşı geliştirme çalışmalarında bulunmuş, virüsten etkilenen ülkelere milyonlarca dolar yardım yapmıştı.
Çin'in ise 2014'te salgının en üst seviyede olduğu dönemde yaptığı 24 tonluk sağlık malzemesi yardımı ile Batılı ülkelerinkinin gerisinde kalmıştı.
Çin'den Ebola'dan Etkilenen Ülkelere Yardım
Afrikalı siyaset bilimi uzmanları, Çin'in Ebola virüsünden etkilenen Batı Afrika ülkelerinin salgından sonra kalkınmasına destek vererek kıtada sağlık alanında da sesini duyurmayı amaçladığını belirtti.