Çin Devlet Baskani Si, Sanghay Isbirligi Örgütü Devlet Baskanlari Zirvesi'nde Konustu Açiklamasi

'SIÖ üye devletleri olarak koordinasyonu artirmamiz, SIÖAfganistan Temas Grubu gibi platformlardan tam anlamiyla yararlanmamiz ve Afganistan'da sorunsuz bir geçisi kolaylastirmamiz gerekiyor''Çin, SIÖ ülkeleri arasindaki is ve ticari is birligini tesvik etmek için ÇinSIÖ Is ve Ticaret Enstitüsü açacak'.

Çin Devlet Baskani Si Cinping, yabanci birliklerin geri çekilmesiyle Afganistan tarihinde yeni bir sayfa açildigini aktararak ülkede sorunsuz bir geçisi kolaylastirmalari gerektigini belirtti.

Sinhua ajansina göre Si, Tacikistan Cumhurbaskani Imamali Rahman'in ev sahipliginde, baskent Dusanbe'de düzenlenen Sanghay Isbirligi Örgütü (SIÖ) Devlet Baskanlari Zirvesi'ne video konferans araciligiyla katildi.

Son 20 yilda küresel sistemin yeniden sekillenmesine tanik olundugunu belirten Si, SIÖ'nün dünya barisini, kalkinmayi ve insani gelisimi tesvik etmek için çaba sarf ettigi söyledi. Si, SIÖ'nün yeni bir tarihi baslangiç noktasina ulastigina isaret ederek "Birlikte, ortak bir gelecekle daha yakin bir SIÖ toplulugu kurabilir ve kalici küresel barisa ve ortak refaha daha fazla katkida bulunabiliriz." dedi.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile mücadelenin en acil görev olmaya devam ettigine deginen Si, Çin'in yüzden fazla ülkeye ve uluslararasi kuruluslara 1,2 milyar doza yakin asi saglayarak dünyanin en büyük asi saglayicisi haline geldigini aktardi. Si, "Çin, bu yil boyunca diger ülkelere toplamda iki milyar doz saglama çabalarini hizlandiracak." seklinde konustu.

- Afganistan'da yeni dönem

Afganistan'in köklü degisiklikler geçirdigini ve yabanci birliklerin geri çekilmesiyle ülke tarihinde yeni bir sayfa açildigini aktaran Si, "SIÖ üye devletleri olarak koordinasyonu artirmamiz, SIÖ-Afganistan Temas Grubu gibi platformlardan tam anlamiyla yararlanmamiz ve Afganistan'da sorunsuz bir geçisi kolaylastirmamiz gerekiyor." ifadelerini kullandi.

Si, genis tabanli ve kapsayici bir siyasi çerçeve olusturmasi, ilimli iç ve dis politikalar benimsemesi, her türlü terörle kararli bir sekilde mücadele etmesi ve komsulariyla dostluk içinde yasamasi konusunda Afganistan'i tesvik etmeleri gerektigini söyledi.

Si, ayrica, Kusak ve Yol girisiminin tüm üyeler için tesvik edici bir platform sundugunu, söz konusu girisim ile SIÖ ülkelerinin kalkinma stratejileri ve Avrasya Ekonomik Birligi gibi bölgesel is birligi girisimleri arasindaki iliskilerin güçlendirilmesi gerektigini anlatti.

Çin'in, SIÖ ülkelerinde Kovid-19 sonrasi ekonomik iyilesmeyi kolaylastirmak için pazar firsatlarini paylasmaya devam edecegine deginen Si, "Çin, SIÖ ülkeleri arasindaki is ve ticari is birligini tesvik etmek için Çin-SIÖ Is ve Ticaret Enstitüsü açacak." dedi.

Si, Çin'in gelecek dönem SIÖ baskanligi konusunda Özbekistan'i destekleyecegini söyledi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile