Çin, Hiçbir Ülkenin Tayvan'a Müdahalesine Izin Vermeyecegini Belirtti

Çin, Japonya'nin Tayvan'a iliskin açiklamalarini "tehlikeli" olarak degerlendirerek "hiçbir ülkenin adaya müdahalesine izin vermeyecegini" bildirdi.

Çin Disisleri Bakanligi Sözcüsü Cao Licien, baskent Pekin'de düzenledigi basin toplantisinda, Japonya Basbakan Yardimcisi Aso Taro'nin Tayvan ile ilgili açiklamalarina tepki gösterdi.

Cao, "Tayvan'a hiçbir ülkenin hiçbir sekilde müdahale etmesine izin vermeyecegiz. Kimse Çin halkinin ulusal egemenligini korumaya yönelik kararliligini, iradesini ve gücünü hafife almamalidir." ifadesini kullandi.

Aso'nun açiklamalarinin oldukça hatali ve tehlikeli oldugunu vurgulayan Cao, bu durumun Çin ve Japonya arasindaki siyasi iliskilere de zarar verebilecegi uyarisinda bulundu.

- Japonya'dan Tayvan çikisi

Japon haber ajansi Kyodo'nun haberine göre, Japonya Basbakan Yardimcisi Aso, bugün yaptigi açiklamada, Çin'in, Tayvan'i isgal etmesi durumunda harekete geçebileceklerini kaydetmisti.

Aso, ülkesinin adimlarinin Tayvan'da mevcut durumu tehdit seviyesine varabilecek büyük bir gelisme yasanmasi halinde sürpriz olmayacagi ve bu durumda ABD ve Japonya'nin Tayvan'i birlikte savunmasi gerektigi degerlendirmesinde bulunmustu.

- Çin-Tayvan anlasmazligi

Çin'de Ikinci Dünya Savasi'nin ardindan çikan iç savasta Mao Zedong liderligindeki Çin Komünist Partisinin (ÇKP) 1949'da iktidari ele geçirmesi ve Çin Halk Cumhuriyeti'nin kurulusunu ilan etmesi üzerine Çan Kaysek liderligindeki Çin Milliyetçi Partisi (Kuomintag) üyeleri, Tayvan'a yerlesip 1912'de kurulan "Çin Cumhuriyeti" iktidarinin adada devam ettigini ileri sürerek bagimsizlik ilan etmisti.

Bu girisimin tarafindan kabul edilmese de Tayvan temsilcileri, 1971'e kadar Birlesmis Milletler (BM) Genel Kurulunda Çin'i temsil etmisti. 1950'ler ve 1960'larda çok sayida ülkenin diplomatik iliski tercihini Çin Cumhuriyeti'nden Çin Halk Cumhuriyeti'ne çevirmesinin ardindan, 1971'de BM Genel Kurulunda yapilan oylamada Pekin hükümetinin Çin'in tek mesru temsilcisi kabul edilmesiyle Tayvan'in uluslararasi konumu belirsiz hale gelmisti.

Tayvan'in Çin'in topragi oldugunu savunan Pekin, Tayvan Bogazi'ni da kendi karasulari içinde kabul ediyor.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile