Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, yıllık meclis toplantıları kapsamında düzenlenen basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Çinli bakan, iki saat süren basın toplantıda, Çin’in farklı ülkelerle ilişkilerine ve uluslararası toplumun gündemindeki başlıca konulara dair tutumunu anlattı. Wang Yi, Çin’in İpek Yolu’nu yeniden canlandırma projesi olan Kuşak ve Yol İnisiyatifi ile ilgili yaptığı açıklamada, söz konusu projenin “borç tuzağı” ve Çin’in “jeopolitik aracı” olduğuna dair iddiaları yalanladı. Wang, Nisan ayının sonlarında, çok sayıda devlet başkanı ile 100’den fazla ülkeden binin üzerinde temsilcinin katılımıyla başkent Pekin’de 2. Kuşak ve Yol Uluslararası İşbirliği Zirvesi’nin düzenleneceği bilgisini de verdi.
Wang Yi, basın toplantısında, Çin hükümetinin Çinli teknoloji devi Huawei’in arkasında olduğu mesajını da verdi. Wang, Çinli şirketleri hedef alan eylemlerin hukuki davalar olmadığını, arkalarında siyasi niyetlerin bulunduğunu ifade etti.
Huawei’nin, ürünlerinin hükümet kurumlarında kullanılmasına "ulusal güvenlik" gerekçesiyle getirdiği yasak nedeniyle ABD hükümetine dava açtığını açıklaması konusuyla ilgili konuşan Çinli bakan, Çinli şirket ve bireylerin haklarını yasal yollardan korumalarını, “sessiz kuzular” gibi kurbanlaştırılmayı reddetmelerini desteklediklerini belirtti.
Wang Yi, Venezuela’daki son durumla ilgili olarak da mevcut sorunların ülkenin iç işi olduğunu, Venezuela’nın egemenliğine saygı gösterilmesi gerektiğinin altını çizdi.
Ticaret müzakerelerinde önemli ilerleme kaydedildi
ABD-Kuzey Kore liderleri arasında Hanoi’de gerçekleşen zirveden övgüyle söz eden Wang Yi, Kuzey Kore nükleer sorununun bir gecede çözülemeyeceğini, tarafların sabırlı olması gerektiğini dile getirdi. Wang, "Tüm taraflar, makul beklentilere sahip olmalı. Çok yukarıda bir eşik olmamalı, tek taraflı ve gerçekçi olmayan taleplerde bulunulmamalı" ifadesini kullandı. Wang Yi, Çin’in bölgenin nükleerden arındırılması hedefini desteklediğini ve bu konuda "yeri doldurulamaz bir rolü" bulunduğunu ifade etti.
Çin-ABD ilişkilerinde yeni ve artan sınamalarla karşılaşıldığının altını çizen Çinli bakan, Washington’un "sıfır toplamlı oyun" ve Soğuk Savaş zihniyetini terk ederek işbirliğine odaklanmasını temenni ettiklerini belirtti.
Wang Yi, iki ülke arasındaki ticaret müzakerelerinde önemli ilerlemeler kaydedildiğine dikkat çekerek, müzakerelerin ilişkileri ilerletmek için müspet bir örnek teşkil ettiğini söyledi.
Hindistan ve Pakistan’a itidal çağrısı
Dışişleri Bakanı Wang, Hindistan ile Pakistan arasındaki krizde taraflara itidal çağrısı yaparak, sorunun diyalogla çözülmesini istediklerini söyledi.
Çin’in tarafların görüşmeye başlamasından memnun olduğunu kaydeden Wang, "İki ülkenin iyi geçinerek birlikte ilerleme kaydetmesini umuyoruz. İki tarafa da ilişkileri için temel ve uzun vadeli ilerleme arayışlarında bulunmayı tavsiye ediyoruz" dedi.
Mayıs 2017’de Pekin’de düzenlenen ilk zirveye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katılmıştı.
Çin Hükümetinden Huawei'ye Destek
Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, Çinli teknoloji devi Huawei’in ABD hükümetine dava açmasıyla ilgili, "Çinli şirketlerin haklarını yasal yollardan korumalarını destekliyoruz" dedi.