Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Çin ziyaretine eşlik eden Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız 'ın huzurunda başta enerji olmak üzere birçok alanda Türk ve Çinli firmalar arasında anlaşma imzaladı.
Hattat Holding ile Çinli China Avic International Holding arasında toplam bedeli 1,5 milyar dolarlık anlaşma imzalandı. Anlaşma termik santral kurma ve kömür çıkarmayı içeriyor. Bartın-Amasra'da yerli taşkömürü ile kurulacak olan bin 320 megavatlık termik santralin mühendislik, satın alma ve inşaat işlerine ilişkin yapılan anlaşma uyarınca Bartın Amasra'da 700-1000 metre kuyularda ilk etapta 5 milyon ton taşkömürünün çıkarılması bekleniyor. Daha Sonra 10 milyon ton taşkömürünün çıkarılmasının planlandığı projenin hayata geçmesi ile birlikte taşkömürünün ithalatının bir milyar dolar azalması söz konusu olacak.
Diğer bir anlaşma ise Ağaoğlu Grubu ile Sinovel şirketleri arasında imzalandı. Yatırım maliyeti bir milyar dolar olacak anlaşmayla 2015 yılı Sonuna kadar Türkiye'de 600 MW kapasitesinde rüzgâr santrali hedefleniyor. Anlaşmayı Ağaoğlu adına Ali Ağaoğlu imzaladı.
Demkor Madencilik Sanayi ve Ticaret Ltd.Şti ile Beijing Shouugang International Engineering Technology (BSIET) arasında imzalanan anlaşmada ise teknoloji transferi, proje dizaynı ve inşaatı dahil olmak üzere 500 milyon dolarlık bir taahhüdü içeriyor.
Lid Enerji Sinowel Wind Group ile yaptığı anlaşmada 600 MW rüzgâr enerjisi üretmek üzere anlaştı.
Sun Grup, CRSBG firması ile yaptığı anlaşmada ise Türkiye ve çevre ülkelere satılmak üzere demir köprü malzemeleri, demiryolu ekipmanları alanlarında ortam üretim gerçekleştirecek.
TÜRKİYE 'NİN EN BÜYÜK GÜNEŞ ENERJİ FABRİKASI KURULUYOR
Bugün yapılan Son anlaşma ise Akfel Grup ile China Sun Enerji arasında imzalandı. Değeri 350 milyon dolar olan söz konusu anlaşma ile Türkiye'de kurulacak fabrikada güneş panelleri üretilecek. Anlaşmaya göre ilk sene 120 MW üretim kapasitesine sahip olacak fabrika, Türkiye 'nin en büyük güneş enerji fabrikası olacak. Fabrikada üretilen ürünler Avrupa başta olmak üzere Afrika ve Ortadoğu ülkelerine ihraç edilecek. Çinli şirketin uluslararası satış genel müdürü Egemen Seymen, 3 sene içerisinde de Avrupa 'nın en büyük güneş enerjisi üretim fabrikası olmayı hedeflediklerini söyledi.
Seymen, aynı zamanda Türkiye 'de güneş enerjisi santraline yatırım yapmak isteyen yatırımcılarla birlikte ortak olarak güneş enerjisi santrali kurmak istediklerini ve yatırımcılarla görüşme halinde olduklarını belirtti.
Cihan Haber Ajansı 'na konuşan ve Türk tarafı adına imzayı atan Akfel Genel Müdürü Fatih Baltacı ise on aydır devam eden çalışmaların ardından Çinli firma ile Türkiye 'de ortak bir fabrika kurma kararı aldıklarını belirtti.
Fabrikanın amacının başta Türkiye pazarı ağırlıkta olmak üzere bölge ve Avrupa pazarını kapsadığını ifade etti.
Türkiye 'de solar güneş enerjisinin mevzuattaki gelişmelerden ötürü önümüzdeki bir iki yılda önemli bir yer alacağını kaydeden Baltacı, Çinli ortakları ile birlikte bölge ve Avrupa pazarında önemli bir satış beklediklerini söyledi.
Çin İle Türkiye Arasında Milyar Dolarlık Enerji Anlaşmaları
Türk ve Çinli enerji firmaları arasında Pekin’de milyar dolarlık anlaşmalar imzalandı.