Pekin yönetiminin, 13. beş yıllık kalkınma planı kapsamında, gelir dağılımındaki eşitsizliği gidermeyi ve yoksullukla mücadele etmeyi hedeflediği belirtildi.
Şinhua ajansının haberinde, Çin Komünist Partisi'nin (ÇKP), ülkenin ulusal ekonomik ve sosyal kalkınma için hazırladığı (2016-2020) 5 yıllık kalkınma planı tasarısında düşük gelirli nüfusun maaşlarını artırmayı ve orta gelirli nüfusu çoğaltmayı amaçladığı bildirildi.
ÇKP Merkez Kurulu tarafından yayınlanan önergede, gelir vergisi sisteminin hızlandırılarak, belirsiz kaynaklardan elde edilen paranın da düzenleneceğine yer verildi.
Öte yandan, gelecek 5 yılda yoksullukla mücadelede kararlılığın ön plan çıktığı kalkınma planında büyük bir sosyal sorun olan gelir eşitsizliğinin düzeltileceği, gelir farkından oluşan adaletsizliğin daraltacak ve fakir bölgeleri finansal açıdan destekleyecek adımlar atılacağı kaydedildi.
Planda, Çin'in kırsal alanlardaki fakirlikle mücadelede için elektrik ve suya erişim, internet ve alt yapı sistemlerinin iyileştirilmesi gibi hedefleri benimseyeceği belirtilerek, fakir bölgelerde kamu hizmeti, sağlık ve eğitim alanlarında iyileştirmeler yapılacağı vurgulandı.
Ayrıca anne babası vefat etmiş kimsesiz çocuklar ve yaşlı kadınlar için bakım hizmeti verecek bir hizmet sistemi kurulacağı belirtildi.
Kalkınma planında, yoksullukla mücadele konusunda, mali gelirin artırılması yanında, finans kanallarının genişletilmesi ve sosyal dinamiklerin harekete geçirilmesi yollarına başvuracağı da ifade edildi.
Çin'in 2010'da yoksulluk sınırını yıllık 376 dolar gelir (yaklaşık bin 66 Türk lirası) olarak belirlemişti. Buna göre, 70 milyondan fazla Çinli yoksulluk sınırı altında yaşıyor.
Çin'in Beş Yıllık Kalkınma Planı
Çin, 13'üncü beş yıllık kalkınma planında gelir dağılımındaki eşitsizliğini düzeltmek ve yoksullukla mücadeleyi hedefliyor