Çin Polisi Tibetlilerle Çatıştı: 1 Ölü

Çin’in Tibet bölgesinde polisin Tibetlilerle çatışması sonucu bir kişinin öldüğü bildirildi.

  Olayın Çin polisinin Tibetlilere ateş açması sonucu yaşandığı belirtildi .



Çin’in Tibet Özerk Bölgesi’nde son bir haftada polis ile Tibetlilerin çatıştığı ile ilgili üçüncü haber geldi . Londra merkezli Tibet için Uluslararası Kampanya adlı örgütten yapılan açıklamada , güvenlik güçlerinin bir genci tutuklamaya çalıştığı sırada Tibetliler ile polis arasında çatışma çıktığı aktarıldı . Gencin Tibet özgür olana kadar kendini kurban etmelerin durmayacağını yazan broşürler asmıştı .



Grubun sözcüsü Kate Saunders , elektronik posta ile yaptığı açıklamada , Çin’in Sichuan eyaletinin Aba bölgesinde Tarpa isimli bir gencin broşürler astığını ifade etti . Broşürlerde “kendini yakmaların Tibet’in özgürlüğünü talep ettiği ve Dalay Lama’nın dönmesini istediklerini” yazarken , “bu eylemlerin talepleri yerine gelene kadar devem edeceği” belirtildi .



Tibetli genç broşürlere kendi ismini yazarken , fotoğrafını da yapıştırdı . Saunders , Tibetli gencin ayrıca polisin istemesi durumunda gelip kendisini tutuklayabileceğini de broşürlerde yazdığını söyledi .



Tibet için Uluslararası Kampanya örgütünün sözcüsü , polisin Tarpa’yı broşürleri astıktan 2 saat sonra tutukladığı bilgisini de verdi .



Kate Saunders mesajında , “Polis Tibetli genci tutuklarken çevredeki halk onları durdurmak için harekete geçmiş ve polise engel olmaya çalışmıştı . Bunu üzerine de Çin polisi göstericilere ateş açtı . ” dedi .



Olay sonucu Tarpa’nın 20 yaşındaki Urgen isimli öğrenci arkadaşının öldüğü kaydedildi .



Çin’de geçtiğimiz yıl 16 Budist rahip , rahibe ve Tibetli protesto için kendini yakmıştı . Protestocuların , Tibet’in özgürlüğü ve 1959’da Çin rejiminden Hindistan’a kaçan ruhani lider Dalay Lama’nın dönmesi için bu eylemi yaptığı ifade ediliyor .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile