Çiniye Hayat Veren Sıtkı Usta Tepebaşı'nda Anılıyor

Çiniye Hayat Veren Sıtkı Usta Tepebaşı'nda Anılıyor

Tepebaşı Belediyesi’nin destekleri ile “Geçmişten günümüze Sıtkı Usta ve Nida Olçar Çini Sergisi” açılış töreni Tepebaşı Belediyesi hizmet binasında gerçekleşti.

Vefatının 7. yıldönümünde Kütahyalı unutulmaz çini ustası Sıtkı Olçar’ın ve kendisi gibi çini sanatçısı olan kızı Nida Olçar’ın eserlerinden oluşan sergiye katılım yoğun oldu. Açılışa Tepebaşı Belediye Başkanı Dt. Ahmet Ataç ve Nida Olçar’ın yanı sıra Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Yaşar Kemal Vakfı Başkanı Ayşe Semiha Baban ve çok sayıda sanatsever katıldı.

Etkinlik, Unesco tarafından 2008’de Yaşayan İnsan Hazinesi ödülü ile onurlandırılan ve “Çininin Picasso’su” olarak tanınan rahmetli Sıtkı Olçar’ın çalışmalarını video ile başladı.

Serginin açılış konuşmasını yapan sanatçı Nida Olçar, desteklerinden dolayı Tepebaşı Belediye Başkanı Dt. Ahmet Ataç’a teşekkür ederek, “Bir babanın yokluğunu kabullenmek çok zor. Bizler var gücümüzle onu eserleriyle yaşatmaya çalışıyoruz. Geçmişten Günümüze Çini sergimizde Sıtkı Usta’nın 47 adet eserine yer verdik. 32 adet de benim eserim bulunuyor. Bugün Tepebaşı Belediyesi Özdilek Sanat Merkezi’nde atölyemizin kapılarını başkanımız Ahmet Ataç Bey ile açtık. İlk projemizin de down sendromlu kardeşlerimiz için yapılmasına karar verdik. Tepebaşı Belediye Başkanımız Ahmet Ataç, hizmette sınırın olmadığını bize bir kez daha gösterdi. Ahmet Ataç Bey’e çok teşekkür ediyorum” dedi.

Daha sonra konuşan Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer ise, “Türkiye Cumhuriyeti’ni yurtdışında temsil eden değerli sanatçımızı burada ağırlamaktan dolayı çok mutluyuz. Değerli Başkanımız Ahmet Ataç hem babanızdan hem de sizden bana hep övgüyle bahsetti. Ama tanışmak bugüne nasipmiş. Keşke Sıtkı Usta’yla da tanışmış olsaydım. Fakat okuduğum biyografisinde hem ülkemizin dünyada tanıtımına verdiği katkı hem de çini sanatımızın gelecek kuşaklara aktarılmasına sağladığı katkı için minnettarız. Sevgili Başkanımız Ahmet Ataç’a, kültür ve sanata verdiği önem için teşekkür diyorum. Neredeyse her hafta birkaç kez farklı etkinliklere şahitlik ediyoruz. Sıtkı Usta’nın eserleri, izinde gidenler tarafından önümüzdeki asırlara aynı değeriyle aktarılacaktır” şeklinde konuştu.

Sıtkı Usta’nın kadim dostlarından Kenan Mortan ise yaptığı konuşmada, “Sıtkı usta için 1 saatliğine Eskişehir’e geldik. Bu, gönüllerde iz bırakmış bir insan olan Sıtkı Usta’ya karşı bir duruş göstermekti. Çünkü gerçekten bu fani alemden gittikten sonra Türk insanı ne yapacağını bilmiyor ve ilk yıldan sonra unutuluyor. İkinci önemli olay genellikle bu tür sanatçılarımızda, hadise sürmez ve kişi ile sınırlı kalır. Genelde evlatlar bu bayrağı götürürler. Hem Nida hem de Kübra bu bayrağı çok güzel bir şekilde götürüyorlar” diye konuştu.

Ardından konuşan Tepebaşı Belediye Başkanı Dt. Ahmet Ataç, “Benim için Sıtkı Usta’nın insanlığı ön planda, kendisiyle çok şey paylaştık. Işıklar içinde yatsın, ışığı hepimizin yolunu, Türkiye’deki sanat olaylarının yolunu aydınlatsın. Zübeyde Hanım, Mustafa Kemal’i nasıl Türkiye’yi kurtarsın ve laik cumhuriyeti kursun diye doğurduysa, Sıtkı Usta’nın annesi de onu çini ustası olsun diye doğurmuş. Böyle bir sergiyle onu anmamız çok önemli. Nida’ya Eskişehir’in kapıları açık, projeler yapacağız birlikte. Biliyorum çok başarılı da olacak. Bir takım yerlere mesaj vermemiz lazım. Babasının da kıymetini anlamadılar, kızının da kıymetini anlamadılar. Ama Eskişehir ikisinin de kıymetini çok iyi bilecek, birlikte güzel şeyler yapacağız. Nida ile görüşüp bu kararları aldığımızda çok sevinmiştim. Hem Sıtkı Usta hem Nida adına hem de çini sanatını Eskişehir’e taşımak adına çok mutlu oldum. Güzel şeyler çıkacağına inanıyorum. Sıtkı ustamız hep yaşayacak. Hani bir söz vardır; insan vefat eder, ama anılmazsa bir daha vefat eder. Ama Sıtkı Usta bundan sonra aramızda olacak” ifadelerini kullandı.

Yaşar Kemal Vakfı Başkanı Ayşe Semiha Baban da serginin açılış töreninde bir konuşma yaparak, eşi Yaşar Kemal’in Sıtkı Usta ile olan dostluğuna değindi. Baban, “Benim için büyük bir onur. Ben ne yazık ki Sıtkı Usta’yı tanıyamadım ama Yaşar Kemal ile tanıştıklarını ve dostluklarını biliyorum. ‘Ateşten böyle bir güzellik yaratmak ne demek biliyor musunuz’ diye heyecanını ifade etmişti. Onun için benim gözümde Sıtkı Usta hep ateşe bambaşka biçimler veren bir güç ve Nida da bu gücü devam ettiriyor, kutlarım” dedi.

Konuşmasının ardından Ayşe Semiha Baban’a, geçmişte Yaşar Kemal tarafından kendisine hediye edilen Sıtkı Usta eseri balık figürü, kırılmış olan kısmı onarılmış biçimde hediye edildi. Bu hediye karşısında duygusal anlar yaşayan Baban, “Kırılmış olduğu için çok üzüntü içinde olduğum balığım geldi. Çok ama çok teşekkür ediyorum” diyerek gözyaşlarına hakim olamadı.

Programda konuşmaların ardından serginin açılış kurdelesi kesildi ve 79 eser görücüye çıkmış oldu. Sergi, 25 Kasım tarihine kadar Tepebaşı Belediyesi hizmet binasındaki sergi, salonunda ziyaretçilere açık olacak.

Öte yandan yaptığı çalışmalar ile babası Sıtkı Usta’nın izinden giderek şimdiden birçok başarılı çalışma ve sergilere imza atan Nida Olçar, artık sanatına Tepebaşı’nda da devam edecek. Tepebaşı Belediye Başkanı Dt. Ahmet Ataç’ın sanatçı ile yaptığı görüşmelerin ardından ikili, birlikte çalışılması kararına vardı. Sanatçı Olçar için Tepebaşı Belediyesi Özdilek Sanat Merkezi’nde bir alan ayrıldı ve burada belirlenecek projeler çerçevesinde düzenli olarak çini sanatına yer verilmesi kararlaştırıldı. Ataç ve Olçar, çini sanatının çocuklar ve down sendromlu bireyler tarafından yapılabileceği programlar üzerinde çalışmaya başlarken, yeni mekanın ise hayırlı olması temennisinde bulundular.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile