Çinli Bakan Li Shangfu Açiklamasi 'Çin Ordusu, Ulusal Egemenligini Korumaya Kararlidir'

Çinli Bakan Li Shangfu Açiklamasi 'Çin Ordusu, Ulusal Egemenligini Korumaya Kararlidir'

Singapur’da düzenlenen Shangri-La Diyalogu’nda konusan Çin Savunma Bakani Li Shangfu, “Tayvan konusundaki dis müdahale girisimleri basarisizliga mahkûmdur. Çin ordusu, ulusal egemenligini korumaya kararlidir” dedi.

Çin Savunma Bakani Li Shangfu, Singapur’da düzenlenen güvenlik temali Shangri-La Diyalogu’nda konustu.

Ülkesinin Tayvan konusundaki tutumu hakkinda konusan Shangfu, “Çin mutlaka birlesmelidir ve birlesecektir. Barisçil birlesmeyi gerçeklestirmek için azami samimiyet gösterecegiz, ancak birlesmenin gerçeklesmesi için güç kullanmaktan vazgeçme konusunda asla söz vermeyecegiz. Eger Tayvan’i Çin’den ayirmaya cüret eden olursa, Çin ordusu en ufak tereddüt göstermeden, hiçbir rakibinden korkmadan, ne pahasina olursa olsun ülkenin ulusal egemenligini ve toprak bütünlügünü kararlilikla koruyacaktir” ifadelerini kullandi.

Savunma Bakani Li, Tayvan konusundaki tüm dis müdahalelerin basarisizliga mahkum oldugunu kaydetti.



“ABD ile Çin arasindaki çatisma bir felaket dogurur”

Li Shangfu, Çin-ABD iliskileriyle ilgili yaptigi degerlendirmede, ABD’den iliskilerin gelistirilmesi için samimiyet göstermesini beklediklerini belirterek, "Çin-ABD iliskileri, ikili iliskilerin ötesinde, küresel önem tasiyor. Uluslararasi toplum, Çin ile ABD arasindaki iliskilerin saglikli ve istikrarli sekilde gelismesini istiyor ve potansiyel bir çatisma veya zitlasmadan endise ediyor” ifadelerini kullandi.

Li Shangfu, ABD ile Çin arasindaki bir çatismanin bir felaket doguracagini, ancak zitlasmayi degil diyalogu tercih ettiklerini söyledi.



“ABD, seyrüsefer hegemonyasini korumaya çalisiyor”

Güney Çin Denizi sorununa da deginen Çinli Bakan, bölge ülkelerinin müsterek çabalari sayesinde bölgedeki durumun genel olarak istikrarli olduguna isaret ederek, “ABD, seyrüsefer serbestisi kisvesi altinda seyrüsefer hegemonyasini korumaya çalisiyor. Güney Çin Denizi’ni kaosa sürükleyip bundan çikar elde etmeye çalisiyor” diye konustu.



Iki bakan, Shangri-La Diyalogu’nun açilis yemeginde el sikismisti

ABD Savunma Bakani Lloyd Austin dün yaptigi konusmada, Çin’in askeri müzakereleri reddetmesini elestirmisti. Li Shangfu ise geçtigimiz günlerde ABD’li mevkidasi Lloyd Austin ile yüz yüze görüsmeyi reddetmis fakat iki bakan, Shangri-La Diyalogu’nun cuma günü düzenlenen açilis yemeginde el sikismisti.

Bu yil Çin Savunma Bakani olarak göreve baslayan Li Shangfu, 2018 yilinda Rusya’ya silah satisina dahil oldugu gerekçesiyle ABD’nin yaptirim listesine alinmisti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile