Çinli İşadamları Heyetinin Kudaka Ziyareti

Çinli İşadamları Heyetinin Kudaka Ziyareti

Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Yu Hongyang başkanlığında sekiz kişilik Çinli işadamlarından oluşan ve ticari işbirlikleri yapmak üzere Erzurum’da resmi temaslarda bulunan heyet, Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı’nı ziyaret etti.

Büyükelçi Hongyang, iki günlük ziyaretleri kapsamında başta Erzurum Valiliği olmak üzere Büyükşehir Belediyesi, Ticaret ve Sanayi Odası ve Atatürk Üniversitesi’nde görüşmeler yaparak Erzurum hakkında bilgi sahibi olmaya çalıştıklarını ve işbirliği fırsatı elde etmek istediklerini vurguladı. Erzurum’un iyi bir coğrafi konuma sahip olduğunu ve önemli fırsatlar sunduğunu belirten Büyükelçi, KUDAKA’nın bölgedeki 3 ilden sorumlu olmasından dolayı Ajans ile irtibat halinde olacaklarını bildirdi.

Yenilenebilir enerji santralleri, tarım ve hayvancılık, medikal cihazları, turizm, madencilik ve raylı sistemler üzerine faaliyet gösteren ve Çin’in önde gelen firmalarının temsilcileri ise, Türkiye’nin farklı bölgelerinde de yatırımları olduğunu ve Erzurum’daki işbirliği ve yatırım önerilerine açık olduklarını belirttiler.

Ajansın faaliyetleri hakkında bilgilendirmelerde bulunan KUDAKA Genel Sekreter Vekili Dr. Mehmet Ali Çakal; bölgenin yenilenebilir enerji, tarım, hayvancılık ve turizm konusundaki üstünlüklerine işaret etti. Bölgenin ortalama 300 gün güneşlenme süresi ile güneş enerjisinden elektrik üretme konusunda ciddi bir potansiyel arz ettiğini vurgulayan Çakal, sağlık turizmi ve kış turizmi konusunda da yabancı yatırımcılar için elverişli şartların olduğunu belirtti.

Ayrıca madencilik konusunda hammaddenin yeterli olduğunu ancak maden zenginleştirme ve işleme konusunda yatırımlara ihtiyaç duyulduğuna dikkat çekti. Çinli yatırımcıların Erzurum ile işbirliği sağlaması adına bir ayaklarının ilimizde olması gerektiğinin önemine değinen Çakal, bu kapsamda AtaTeknokent’te irtibat ofislerinin açılmasının faydalı olacağını belirtti.

Ayrıca yakında tamamlanması planlanan 2.Organize Sanayi Bölgesi’nde de Çinli yatırımcıların yatırım yapılabileceğinin altını çizdi.

Öte yandan Çin Halk Cumhuriyeti’nin bazı ileri teknoloji ofislerini ve Ar-Ge laboratuvarlarını Batı’ya kaydırma niyetinde olduğunu, Erzurum’un da bu kapsamda coğrafya, iklim ve işgücü avantajları dolayısıyla değerlendirilebileceğini söyleyen KUDAKA Genel Sekreter Vekili Dr. Mehmet Ali Çakal, günümüz dünyasında ihracat pazarının batıdan doğuya kayma eğiliminde olduğunu ve Türkiye’nin de coğrafi olarak ihracat pazarının odak noktasında bir santral (hub) olarak kullanılmasının mümkün olduğunu bildirdi.

Görüşmenin sonunda, bölgemize yatırım yapacak Çinli yatırımcılara izin ve ruhsat işlemleri, ülkemizdeki teşvik mekanizmaları, yerel yatırımcılarla irtibat konusunda Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı’nın her türlü yardıma hazır olunduğunun vurgusu yapıldı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile