'Çinli Kurtariciyi Yapay Zekayla Müslüman Yaptilar' Iddialarini Iletisim Baskanligi Yalanladi

'Çinli Kurtariciyi Yapay Zekayla Müslüman Yaptilar' Iddialarini Iletisim Baskanligi Yalanladi

Cumhurbaskanligi Iletisim Baskanligi Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, Ihlas Haber Ajansi’nin geçtigi, ’Çinli arama kurtarma personeli müslüman oldu’ haberinde kullanilan fotograflarin ’yapay zekayla üretilmis’ iddialarinin gerçek disi oldugunu açikladi.

Dezenformasyonla Mücadele Merkezi’nden yapilan açiklamada, "Bazi basin yayin organlarinda yer alan, “Çin’den arama kurtarma

faaliyetleri için Türkiye’ye gelen bir kisinin, cami ve elindeki Kur’an-i Kerim’le çekilen fotograflari yapay zekayla üretilmis” iddialari gerçek disidir. Iddiaya konu haberde geçen Jun Cang isimli sahis, arama kurtarma faaliyetleri için Malatya’ya gelmistir. Malatya’nin Yesilyurt ilçesi yetkililerinden edinilen bilgiye göre, sahsin camiye gittigi ve elinde Kur’an-i Kerim’le fotograf çektirdigi tespit edilmistir.

Iddiaya konu fotograflarin ham hallerine ulasilmis, Jun Cang’la baska görüsmelerden de fotograflar edinilmistir. Orta Dogu Teknik Üniversitesi Siber Güvenlik alaninda ögretim üyesi Doç. Dr. Cihangir Tezcan, elimizdeki ham fotograflari incelemistir. Bu incelemenin

sonunda, kisilerin fotografa eklenmesinin olasi görünmedigini belirtmistir. Tezcan, gönderdigimiz diger fotografta ise (basin yayin organlarinda yayimlanan) bariz oynamalarin oldugunu tespit etmistir. Ham fotograflar incelendiginde herhangi bir “yapay zeka”

ile olusturulma söz konusu olmadigi, görüntüdeki bozuklugun flas yansimasi ve düsük isik kaynakli oldugu tespit edilmistir" denildi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile