ABD yönetiminin emriyle Huawei'ye karşı başlatılan soruşturmada, şirketin casusluk yapmadığı tespit edildi.Çin medyasının Reurters’i kaynak gösterdiği haberde, Çinli Huawei şirketine karşı gizlice yürütülen incelemenin 18 ay sürdüğü bildirildi.
İstihbarat kuruluşları dahil pek çok kurumun yürüttüğü soruşturma kapsamında, şüpheli aktivitelerin incelendiği ve bine yakın ekipman alıcısına sorular yöneltildiği belirtildi. Soruşturma Sonucunda, Huawei'nin casusluk yaptığını kanıtlayan herhangi bir delil bulunamadığı ileri sürüldü.ABD Kongresi 8 Ekim'de bir rapor yayımlayarak, Çin merkezli Huawei ve ZTE şirketlerinin yatırım faaliyetlerinin, milli güvenliğe tehdit oluşturduğunu iddia etmişti. Kongre ayrıca, hükümetten iki Çin şirketinin ABD'deki yatırımlarını engellemesini istemişti.Reurters'a dayandırılarak verilen haberde ayrıca, olayın Beyaz Saray Milli Güvenlik Komitesi sözcüsüne sorulduğu, fakat sözcünün konu ile ilgili yorum yapmayı reddettiği kaydedildi.Çin Ticaret Bakanlığı ve söz konusu iki şirket, ayrı ayrı yaptıkları açıklamalarda, iddiaları kararlılıkla reddetmişti.ÇİN’DEN ABD’YE TEPKİ: ADİL TİCARET ORTAMI OLUŞTURÇinli Huawei şirketi hakkında ABD'de yürütülen soruşturma neticesinde herhangi bir casusluk şüphesine rastlanmaması üzerine Çin Dışişleri Bakanlığı’ndan bir açıklama geldi. Pekin’de düzenlenen olağan basın toplantısında yabancı gazetecilerin konu ile ilgili sorularını cevaplayan Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Hong Lei, "Söz konusu soruşturma sayesinde Amerikan Kongresi tarafından hazırlanan suçlama raporun gerçek dışı olduğunu kanıtlamıştır." dedi.
Sözcü Hong, Çin şirketlerinin yurt dışındaki yatırımlarının karşılıklı yarar ve ortak kazanç temelinde yapıldığını söyledi.
Hong Lei, Amerika'nın Çinli işletmelerin yatırımlarını ve faaliyetlerini doğru şekilde algılamasını, ayrıca adil ve istikrarlı bir ticaret ortamı oluşturmasını beklediklerini ifade etti.
HUAWEİ1987 yılında kurulan Huawei, 140'tan fazla ülkede hizmet verirken, dünyanın en büyük telekomünikasyon ekipman üreticisi haline geldi. Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 20 ülkede araştırma ve geliştirme merkezi bulunan Huawei’in Hindistan'da bulunan en büyük araştırma ve geliştirme merkezinde 6 bin Hintli çalışıyor. Şirket ABD'deki araştırma ve geliştirme merkezlerine de, her yıl 135 milyon ABD Doları yatırım yapıyor.2011 yılında 32,4 milyar dolarlık iş yapan Çinli şirket, bu miktarın 20 milyar dolarını Avrupa ve Amerika'da yapılan satışlardan sağlamıştı.Son verilere göre, Huawei ve Zhongxing (ZTE) şirketlerinin Avrupa piyasasındaki payının yüzde 20'yi bulduğu kaydedildi .
Çinli Telekomünikasyon Devi Huawei Aklandı
Çinli telekomünikasyon devi Huawei ile ilgili ortaya atılan casusluk iddiaları boşa çıktı.