Euro Bölgesinin devlet ve hükümet başkanları dün başlayan ve 17 saat sürerek bugün sabah saatlerinde sona eren acil zirvede Yunanistan’ı kurtarma paketi üzerinde anlaşmaya varılmasının ardından konuştu.
Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras Yunanistan’ın kendi ayakları üzerinde durabilmesine imkan sağlayacak para yardımı konusunda 6 aydır ‘zorlu savaş’ verdiklerini söyledi.
Çipras, “Bu zorlu kararı almadan önce ikilemde kaldık. Aldığımız kararın sorumluluğunu üstleniyoruz” dedi.
Çipras, kurtarma paketinin Yunanistan’ın Euro Bölgesinden çıkma tehlikesini geçmişte bırakacağını ifade etti.
“Bugün alınan kararalar Yunanistan’ın mali şartlarını sabit kalmasını sağlıyor. Bu da iyileşme sürecine imkân veriyor. Bunun yanı sıra geçmişten de biliyoruz ki bu anlaşmaları uygulama sırasında zorluklar yaşayacağız” diyen Çipras anlaşmanın yükümlülüklerinin ülkeyle dürüstçe paylaşılacağının ve ülkedeki oligarşiye karşı savaşacaklarının sözünü verdi.
Anlaşmaya varılan kurtarma paketinin Yunanistan’ı, Euro Bölgesi’nde tutmaya zemin hazırladığını ifade eden Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Donald Tusk, önemli reformlar ve ekonomik destek içeren kurtarma paketinin oy birliğiyle kabul edildiğini söyledi.
Tusk, Yunanistan’ın kreditörlerle anlaşmasının ülkeyi yeniden yola sokacağını belirtti.
Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Jean-Claude Junkcer de Yunanistan’ın Euro Bölgesi’nden çıkmak zorunda kalmayacağını belirtti.
Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Yunanistan’ın Euro bölgesinde kalmasını sağlayan yeni reformları kabul etmek için Yunan parlamentosunun bir an evvel toplanması gerektiğini kaydetti.
François “Euro Bölgesi olarak Yunanistan’ı kaybetmek aynı zamanda medeniyetimizin kalbini kaybetmek olacaktı” şeklinde konuştu.
Alman Başbakan Angela Merkel ise görüşmelerin ardından yaptığı açıklamada, Euro bölgesinin gerekirse Yunanistan’ın yükünü hafifletmek için ek önlemler alabileceğini söyledi.
Merkel, aynı zamanda Euro Bölgesi’nin Yunanistan’a borçlarını ödeyebilmesi için daha uzun bir mühlet verebileceğini ve doğrudan ilişkilerin sona erdirilmesinin çözüm olmayacağını da sözlerine ekledi. Alman Başbakan, üçüncü kurtarma paketi başarıya ulaşmadan herhangi bir yardımın yapılmayacağını da vurguladı. Merkel, nakit sıkıntısı çeken ülkeyle müzakerelerin başlamasını kendisinin önerdiğini söyleyen Merkel ancak Yunanistan’la güvenin yeniden inşa edilmesi gerektiğini belirtti.
Kurtarma paketinin Yunanistan’ın IMF’den isteyeceği yeni yardımları da kapsadığını söyleyen Alman lider, 2016 bahar ayında IMF ile nakit programı sona erecek olan Yunanistan’ın bu süreyi uzatmayı talep edeceği konusunda da anlaşıldığını aktardı.
Çipras Açıklaması 'Aldığımız Kararın Sorumluluğunu Üstleniyoruz'
Avrupa Birliği ile yeni kurtarma paketi konusunda anlaşmaya varan Yunanistan’ın Başbakanı Aleksis Çipras, “Aldığımız kararın sorumluluğunu üstleniyoruz” dedi.