Çırak Bulamazlarsa Çekiç Sesi Susacak

Başkentin tarihi Bakırcılar Çarşısı'nda iş yeri bulunan İhsan Geredeli, bakırı 48 yıldır çekiçle süsleyerek kazan, güğüm, ibrik, sini, leğen, kalkan, tepsi gibi birçok eşya yapıyor El emeği ürünleri yoğun talep gören Geredeli, mesleğinin geleceği için çırak bulamamaktan şikayetçi Geredeli: 'Aşağı yukarı 10 senedir çırak, kalfa yetişmiyor. Burada hep eski ustalar var, başka yeni yok'

MUHAMMED TORUNTAY - Çıraklıktan ustalığa ömrünü bakır işleme sanatına adayan 65 yaşındaki İhsan Geredeli, 48 yıldır çekiç darbeleriyle bakırı süsleyip müşterilerinin beğenisine sunuyor.

Bakırcılığa 17 yaşındayken babasının bir bakır ustasının yanına çırak olarak vermesiyle başlayan İhsan Usta, mesleğini 48 yıldır ilk günkü sevgi ve hevesle icra ediyor.

Ankara'nın Ulus'ta tarihi Çıkrıkçılar yokuşundaki dükkanında bakırcılık sanatına yıllarını veren İhsan Usta, yeni ve eski, hatta 150 yıllık tarihi bakır eşyaları da satıyor. Kazan, güğüm, ibrik, sini, abdest leğeni, kalkan, tepsi ve buna benzer birçok eşyaya şekil veren İhsan Usta'nın dükkanına vatandaşların yanı sıra milletvekilleri, sanatçılar ve tanınmış pek çok isim de uğruyor.

- 'Yerli turistin bakıra ilgisi arttı'

Geredeli, müşterilerinin eskiden mutfakta kullanılan bakır kazan, güğüm ve tencere gibi eşyalarını, şimdi dekor amaçlı motif işlemesi için kendisine getirdiklerini anlattı.

Eskiden bakıra daha çok yabancı turistlerin ilgi gösterdiğini, bugün ise herkesin bakırı çeşitli amaçlarda kullanmak için satın aldığını anlatan Geredeli, 'Bakır azaldı fakat azaldıkça kıymetlendi, bakıra bir dönüş var. Bazı müşteriler yemek pişirmek için aldığı bakır eşyaları kalaylatıp uzun yıllar kullanıyor.' dedi.

- 'Çok çalışıp en iyisi olun'

Genç neslin bakırcılığa çok fazla ilgisinin olmamasından yakınan Geredeli, 'Aşağı yukarı 10 senedir çırak, kalfa yetişmiyor. Burada hep eski ustalar var, başka yeni yok. Mesela okumamış, 'Ben burada çırak olacağım, çalışacağım' diyen kimse yok.' diye konuştu.

İhsan Geredeli, yetişen bazı çırakların da bu mesleği devam ettirmeyip başka mesleklere yöneldiğini, bakırcılığı eski ustaların ayakta tuttuğunu ancak bakırcılığın ve bakıra ilginin biteceğine inanmadığını söyledi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile