Cizre'de Kaçak Kablo Patlamaya Neden Oldu

Cizre'de Kaçak Kablo Patlamaya Neden Oldu

Sirnak’in Cizre ilçesinde kaçak kullanimdan kaynaklanan yeralti kablo patlamasi meydana geldi. Dicle Elektrik, kayip-kaçak ekipleri ana hattan kaçak bir hat çekildigini tespit etti. Yangina sebep olan hatti kullananlar hakkinda yasal islem baslatildi.

Dicle Elektrik’ten yapilan açiklamada, bölgedeki yatirimlarin 30 milyar TL’ye ulasirken, elektrik altyapisina zarar veren kaçak kullanimla mücadelesi ise araliksiz devam ettigi belirtildi. Açiklamada, kayipsiz, kesintisiz ve kaliteli enerji vizyonu ile hareket eden sirketin kayip-kaçak ekiplerinin tespit ettigi yöntemler ise elektrik hirsizliginin boyutunu gözler önüne serdigi kaydedildi. Geçtigimiz ay yine Sirnak’ta meydana gelen olayin bir benzeri, Cizre ilçesine bagli Dagkapi Mahallesi’nde meydana geldigi hatirlatildi. Yeralti sebekesine ait kablolara entegre edilen, kaçak elektrik hattindan kaynaklanan yangin, panige neden oldu. Kisa sürede elektrik sayaçlarinin bulundugu panoya siçrayarak daha tehlikeli bir hale gelen yangin, yakin çevredeki evleri de tehdit edince itfaiye ekiplerinin hizli müdahalesi ile söndürüldü.

Kesici aletlerle zarar verildigi ortaya çikti

Ihbar üzerine olayin yasandigi bölgeye intikal eden Dicle Elektrik saha ekipleri, güvenlik amaciyla bölgenin elektrigini kesti. Ardindan, yangina sebep olan yeralti elektrik hattinda yaptiklari incelemede, kaçak baglantilar yapildigini tespit etti. Yanan elektrik panosunun bulundugu alanda gerçeklestirilen kazida ise yeralti elektrik kablosuna kesici aletlerle zarar verildigi ve bu sekilde yakindaki bazi konutlara kaçak elektrik hatti çekildigi ortaya çikti.

Olayin tespiti ve gerekli onarimlarin yapilmasinin ardindan bölgedeki kazi çalismalari tamamlandi ve yeralti kablolari tekrar örtüldü. Yangin nedeniyle zarar gören elektrik panosu ve içerisindeki sayaçlar da kullanilamaz hale geldi. Panolarin ve sayaçlarin degistirilmesine yönelik çalismalar baslatilirken, mahallenin elektrik ihtiyacinin kesintisiz devam edebilmesi için alternatif hatlar devreye alindi.

Dicle Elektrik yetkilileri “Bu kisa zaman içinde karsilastigimiz ikinci vaka. Bölgenin kesintisiz enerji tedarikini tehdit eden bu tür kaçak çalismalar ayni zamanda milli servetin de kayit disi olarak harcanmasina neden oluyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanligi ve EPDK regülasyonlari çerçevesinde kamu hizmeti saglayan bir sirket oldugumuzu sikça dile getiriyoruz. Bunun geregi olarak kamu kaynaklarinin korunmasi adina bölgede elektrik hirsizligina müsaade etmeyecegiz. Etkin mücadelemize devam edecegiz” dedi.



13 abone için yasal islem baslatildi

Olayin yasandigi bölgede yeralti kaçak kablo tespit cihazi ile inceleme yapan Dicle Elektrik ekibi, yakindaki 13 abonenin yeralti kablosundan kaçak baglanti yapmak suretiyle kayit disi elektrik kullandigini tespit etti. Ekipler, sebekeye ciddi biçimde zarar veren kaçak baglantilari iptal ederken kaçak elektrik kullandigi belirlenen aboneler hakkinda ise yasal islem baslatildi.

Öte yandan, geçtigimiz ay Cizre’nin Sah Mahallesi’nde yine yeralti kablosundan kaçak elektrik baglantisi yapilmasi yüzünden yangin çikmisti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile