Çka Mali Destek Programı Açılış Töreni Yapıldı

Çka Mali Destek Programı Açılış Töreni Yapıldı

İçel Valisi Özdemir Çakacak, ÇKA’nın, sağladığı teknik desteklerle bölgenin kalkınma alanındaki eğitim ve danışmanlık ihtiyacını doğrudan faaliyet desteği ile karşılamayı sürdürdüğünü söyledi.

Çukurova Kalkınma Ajansı, 2016 yılında ’Mikro İşletmelerde Kurumsallaşmanın ve Rekabetçiliğin Geliştirilmesi Mali Destek Programı’na giriş töreni yapıldı. HiltonSA Oteli’nde gerçekleşen törene İçel Valisi Özdemir Çakacak, Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, vali yardımcıları, kaymakamlar, kurum ve kuruluş yetkilileri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı.

ÇKA Genel Sekreteri Lutfi Altunsu, açılışta yaptığı konuşmada, ajansın, Adana ve İçel illerini kapsayan TR62 bölgesinin sosyo-ekonomik kalkınmasına önemli katkılar sunduğunu söyledi.

Ajansın 2008 yılından bu yana 22 Mali Destek Programı uyguladığını, 691 projeye destek verdiğini ve bölgeye 216 milyon TL tutarında kaynak tahsis edildiğini kaydeden Altunsu; "Uygulanan Mali Destek Programları ile 5 bin kişinin üzerinde istihdam sağlanırken, ajans desteklerinden faydalanan Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerde (KOBİ) yüzde 25 gelir, yüzde 22 istihdam, yüzde 15 pazar payı, yüzde 17 ihracat ve yüzde 60 kapasite artışı sağlanmış, yüzlerce yeni ürün üretimine başlanmıştır. Doğrudan Faaliyet Destekleri kapsamında 45 faaliyet başvurusu desteklenmeye hak kazanmış, 2,9 milyon TL kaynak sözleşmeye bağlanmıştır. Teknik Destek Programı kapsamında da 2015 yılında 35 kuruma eğitim/danışmanlık desteği sağlanmıştır. Ajansımız 2016 yılında da Güdümlü Proje desteği ile bölgenin ekonomik kalkınmasına katkıda bulunmayı hedeflemektedir” dedi.

Altunsu, bu destek programlarının yanı sıra, 2016 yılında çalışan sayısı 10 kişiden az olan ve yıllık cirosu 1 milyon TL’nin altında bulunan mikro işletmeler için Mali Destek Programı kapsamında ’Mikro İşletmelerde Kurumsallaşma ve Rekabetçiliğin Geliştirilmesi Mali Destek Programı’ hazırlandığını kaydetti.

"MİKRO İŞLETMELERİN İSTİHDAM VE KATMA DEĞER PAYININ ARTMASI ÖNEMLİ"

Vali Özdemir Çakacak ise Çukurova bölgesinin tarih boyunca iktisadi, sosyal ve kültürel açıdan daima çekim merkezi olduğunu, Çukurova Kalkınma Ajansının da bölgesel ve ilçeler arasındaki gelişmişlik farklarının azaltılması amacıyla kurulduğunu ve bu çerçevede çalışmalar yaptığını belirtti.

Ajans tarafından hazırlanan 2014-2023 Çukurova Bölge Planı’nın 30 Aralık 2014 tarihinde yürürlüğe girdiğini, planın amacının bölgenin stratejik konumu ve zenginliklerinin değere dönüştürülmesi, yenilikçi üretim altyapısı ile bölgenin rekabet gücünün attırılması olduğunu ifade eden Çakacak, "Son yıllarda dünya ekonomisinde görülen yüksek işsizlik düzeyi ve ekonomik yavaşlama, dikkatleri yeniden istihdam imkanlarının arttırılmasına ve sürdürülebilir ekonomik büyümeye yoğunlaştırdı. KOBİ’ler için de özellikle küçük ve yeni kurulan işletmelerin daha fazla net istihdam artışı sağladığını ve dolayısıyla ekonomik büyümeye pozitif katkı sağladığını ortaya koyan uluslararası çalışmalar, mikro ölçekli işletmelerin ekonomi ve kalkınma politikaları içindeki önemini artırdı. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, ülkemizde imalat sanayiinde mikro işletmelerin payı sadece yüzde 9’dur. Bu nedenle mikro işletmelerin istihdam ve katma değer içindeki payının artması büyük önem taşıyor. Finansman imkanlarının sınırlı olması, banka kredilerinden yeterince faydalanamama gibi sıkıntılar nedeniyle çoğu mikro işletme ihtiyacını karşılayacak mali kaynak bulamıyor" şeklinde konuştu.

"ÇKA’NIN, BÖLGENİN KALKINMASINA YÖNELİK DESTEĞİ SÜRÜYOR"

KOBİ’lere yönelik destek programlarından en az faydalanan grup olan mikro işletmeler için ÇKA’nın, 2016 yılında Mikro İşletmelerde Kurumsallaşma Ve Rekabetçiliğin Geliştirilmesi Mali Destek Programı’nı hazırladığını dile getiren Çakacak, şöyle devam etti; "Bu programla; mikro ölçekli işletmelerin kurumsallaşma, ürün geliştirme ve çeşitlendirme yoluyla rekabet gücünün artırılması amaçlanıyor. Ekstra amaç olarak da her yörenin, her kesimin katılımının azami düzeye çıkarılması, kalkınmanın sonuçlarından herkesin daha adil şekilde pay alması hedefleniyor. Kalkınmada büyümenin nimetlerinin toplumun tüm kesimlerine adil şekilde yansıtılması çerçevesinde, toplumun en kırılgan kesimlerinin güçlendirilmesi ve toplumun farklı kesimleri arasında dayanışmanın geliştirilmesi önem taşıyor. Bu sebeple destek programlarımızda hem kadın, genç ve engelli istihdamı teşvik ediliyor hem de az gelişmiş ilçelerde gerçekleşecek projelere pozitif ayrımcılık sağlanıyor. ÇKA, sağladığı teknik desteklerle bölgenin kalkınma alanındaki eğitim ve danışmanlık ihtiyacını doğrudan faaliyet desteği ile karşılamayı sürdürüyor. Bölge planındaki stratejik amaçlar çerçevesinde kar amacı gütmeyen kuruluşlara da destek veren ajansımız, bir taraftan da özel sektörün ihtiyacına yönelik daha büyük ölçekli güdümlü proje desteğini de başlatmış bulunuyor.”

Çakacak, toplamda 7 milyon TL kaynak kullandırılacak olan mali destek programının tamamının, küçük işletmelere ait olduğunu, gıda ve içecek, kimya, plastik, tekstil, hazır giyim, makine-metal işleri, metalik olmayan mineral ürünler, ayakkabıcılık, materyallerin geri kazanımı, mobilya imalatı, lojistik, turizm amaçlı konaklama tesisleri ve bilişim sektörleri alanında faaliyet gösteren küçük işletmelerden çok sayıda müracaat beklediklerini ve destek tutarının asgari 25 bin TL, azami 250 bin TL tutarında olduğunu da sözlerine ekledi.

Konuşmaların ardından ÇKA Proje Uygulama Birim Başkanı Türker Dölekoğlu programla ilgili sunum yaptı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile