Claas'ın Türkiye Distribütörü ASKO Oldu

Alman traktör ve tarım makineleri üreticisi Claas'ın Türkiye distribütörlüğünü Sanko Holding şirketlerinden ASKO aldı Sanko Holding İş ve Tarım Makinaları Grup Başkanı Konukoğlu: 'Sanko İş ve Tarım Makinaları Grubu, ASKO, Başak Traktör, Başak Agri ve Claas ile Türk tarımının çözüm merkezi olacaktır' Claas Uluslararası Satış Müdürü Wolk: 'Başak, ASKO, Claas tabii ki büyük şirketler ama bizim için en önemli unsurlardan biri satış sonrası hizmetlerimiz olacaktır'.

Sanko Holding şirketlerinden ASKO, traktör ve tarım makineleri üreticisi Alman Claas'ın Türkiye'deki yetkili distribütörü oldu.

Distribütörlük anlaşması, Bursa Tarım Fuarında Türk tarım sektörüne duyuruldu. Anlaşmanın detaylarının paylaşıldığı basın toplantısı, Sanko Holding İş ve Tarım Makinaları Grup Başkanı Sami Konukoğlu ve Claas Uluslararası Satış Müdürü Carsten Wolk'un katılımıyla gerçekleştirildi.

Burada konuşan Konukoğlu, Claas ile distribütörlük anlaşmasının, iki ülkenin iki köklü şirketinin güç birliği olarak değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

ASKO-Claas iş birliğinin Türk tarımı açısından da tarihi bir dönüm noktası olacağına inandıklarını dile getiren Konukoğlu, şöyle konuştu:

"Tarım marketi anlayışıyla faaliyet göstererek Türk tarımı ve çiftçisine, ihtiyaç duyacağı her konuda en iyi koşullarda azami destek sunmaya çalışacağız. Sanko İş ve Tarım Makinaları Grubu, ASKO, Başak Traktör, Başak Agri ve Claas ile Türk tarımının çözüm merkezi olacaktır.

Almanya'da 1913 yılında kurulan ve dünyanın önde gelen tarımsal mühendislik ekipmanı üreticilerinden biri olan Claas, biçerdöver satışlarında Avrupa pazarının lideri. Kendi yürür silaj makinelerinde dünya lideri olan Claas, aynı zamanda 500 beygirin üzerinde olan traktörleri, balya makineleri ve hasat makineleriyle dünya çapında tarım mühendisliği içinde en iyi performansa sahip firmalardan biridir."

Bu iş birliğinin bir anlamda asırlık firmaların buluşması olduğunu belirten Konukoğlu, 1904 yılında kurulan Sanko, 1913 yılında kurulan Claas ve 1914 yılında kurulan Başak Traktör'ün tarım sektörüne değer katacağını ifade etti.

Konukoğlu, bir gazetecinin söz konusu iş birliğinin istihdama katkısının ne olacağına ilişkin sorusu üzerine, "Zannediyorum ilk etapta 35-40 kişilik bir ekip oluşacak, daha sonra nasip diyoruz ama 100-150'ye doğru gidebilir. Bakarsınız başka iş birlikleri doğar binlere gidebilir. Tabii bunlar direkt. Endirektlerle baktığınız zaman, diyelim ki 50 tane bayi buldular, her bayide de 10 tane adam oldu derseniz istihdama katkısı çok farklı bir boyuta ulaşır" diye konuştu.

Satış sonrası hizmetlerde müşteri memnuniyetini ön planda tutacaklarını bildiren Konukoğlu, "Gelecekte Claas markası adı altında Türkiye'de üretim yapma gibi bir planınız olur mu" sorusuna ise "Yapmama gibi olmaz diyelim" dedi. Konukoğlu, "Buna hedefiniz diyebilir miyiz" sorusuna da "Hayır" cevabını verdi.

- "İleride çok büyük işler yapacağız"

Claas Uluslararası Satış Müdürü Carsten Wolk ise anlaşmanın Claas'ın tüm ürün gamını içeren satış ve satış sonrası hizmetleri de kapsadığını kaydetti.

Claas için büyük ve tarihi bir gün olduğuna işaret eden Wolk, şöyle konuştu:

"İki büyük şirket arasındaki paralel bir çok şey gibi kuruluş tarihleri de 100 yıldan fazla iki devin bir araya gelmesi bizi memnun ediyor. İki partner de bu sektörün duayeni, birincisi olmak için çok büyük kavgalar veriyor, bunu da profesyonel düzeyde yapmaya çalışıyor. En önemli şeylerden biri de her iki şirketin aile şirketi olmasıdır.

Başak, ASKO, Claas tabii ki büyük şirketler ama bizim için en önemli unsurlardan biri satış sonrası hizmetlerimiz olacaktır. Başarımızın en büyük sırrı da burada gerçekleşecektir. Türkiye'nin Avrupa'da çok büyük bir tarım pazarı olduğunu biliyoruz. Claas da Avrupa'da çok büyük bir tarım makineleri pazarlayıcısı. Türkiye ile Almanya arasında ekonomik olarak çok büyük bir ilişki var. Aramızdaki ilişkinin bugün başlamasından çok memnunum, eminim ileride çok büyük işler yapacağız."

ASKO ile yapılan bu anlaşmayla amaçlarının, makine satışının yanı sıra müşterilerine daha yakın olmak, onlarla daha iyi ilişkiler kurmak, parça tedariki ve satış sonrası hizmetlerini daha da geliştirmek olduğunu aktaran Wolk, şu ifadeleri kullandı:

"Müşterilerimizin ihtiyaçlarını karşılayan bayilikler kurarak ürün yelpazemizi çeşitlendirip, satışlarımızı artırmayı hedefliyoruz. Türkiye'de tarım sektörü son derece önemli, bu nedenle Türkiye Claas için önemli bir potansiyel konumunda. ASKO'nun ülke çapındaki mevcut satış ve satış sonrası hizmetler ağı bizim için çok değerli."

Başak Traktör Pazarlama ve Satış Direktörü Gökhan Bayramoğlu da Claas'ın Türkiye pazarında ilk aşamada biçerdöverde yüzde 10'luk bir pazar payı, silaj makinelerinde de yüzde 50 pazar payı hedeflediğini söyledi.

Claas'ın traktörleri konusunda ise bunların 120 beygir ve üzerinde olduğunu ve Türkiye pazarında çok satılmadığını ifade eden Bayramoğlu, Türkiye pazar ortalamasının 70 beygir gücünde olduğu bilgisini paylaştı. Bayramoğlu, "Bu işle uğraşan profesyonel çiftçilere, işletmecilere hitap edeceğiz ve orada da çok önemli pazar payları alacağımızı düşünüyorum" değerlendirmesinde bulundu.

Konuşmaların ardından Claas'ın Bursa Tarım Fuarı'ndaki standının açılışı gerçekleştirildi. Sanko Holding, ASKO ile Claas, Başak Traktör ile Başak Agri ve MST iş makineleri olmak üzere fuara 3 standla katıldı.

Claas standında, markanın 100 yıldan uzun süreye dayanan tarihini anlatan zaman tüneli yer aldı. Claas'ın, August Claas tarafından 1913 yılında kurulmasından 2013'te kutlanan 100. yılına ve 2017'de ASKO Türkiye distribütörlüğüne varan gelişmeler bu zaman tünelinde sergilendi.

Başak Traktör ile Başak Agri'nin yer aldığı standda da yine firmanın 100 yılın üzerindeki geçmişine ilişkin bilgilerin bulunduğu zaman tüneline yer verildi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile