Clinton, Çinli Aktivist Chen İle Görüştü

Clinton, Çinli Aktivist Chen İle Görüştü

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, bir hafta önce ev hapsinden kaçarak, Pekin'deki ABD Büyükelçiliği'ne sığınan ve Washington-Pekin hattında diplomatik gerilime neden olan Çinli muhalif aktivist Chen Guangcheng ile görüştü.

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada , Clinton’un Chen ile bugün görüşme şansı bulduğu için memnun olduğu kaydedilirken , Chen’ın , yeniden ailesiyle buluşmasından ötürü Clinton’un kendisini tebrik ettiği belirtildi . Clinton’un ‘’Onun tercihleri ve değerlerimizi yansıtan bir şekilde ABD Büyükelçiliği’nde kalışı ve ayrılışını temin etmekten memnun oldum’’ ifadelerinin yer aldığı açıklamada , Chen’ın , güvenli bir ortamda yüksek öğrenim görme imkanı da dahil olmak üzere geleceği konusunda Çin hükümetinden bir dizi anlayış beklediği ve söz konusu taahhütlerin yapılmasının bir sonraki önemli bir görev olduğuna dikkat çekildi .


Açıklamada son olarak , ABD hükümeti ve Amerikan halkının önümüzdeki gün , hafta ve yıl içinde Chen ve ailesi ile meşgul olmaya kararlı olduğu da belirtildi . Clinton , Pekin’de başlayan 4 . Çin - ABD Stratejik ve Ekonomik Diyalogu’ndaki konuşmasında , Çin’e insan hakları konusunda baskı yapmış ancak Chen konusuna değinmemişti .
Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Liu Weimin , dün , Chen’ı büyükelçiliğe kabul eden ABD ' nin tavrının " içişlerine karışma niteliği taşıdığını " söyleyerek , Washington ' dan özür beklediklerini söylemişti .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile