Çobanlik Meslegi De Unutulmaya Yüz Tuttu

Çobanlik Meslegi De Unutulmaya Yüz Tuttu

Insanligin var olusundan bu yana süre gelen mesleklerin basinda yer alan çobanlik meslegi de unutulmaya yüz tuttu. Genç kusagin hiç yapmak istemedigi mesleklerden biri olan çobanlik meslegini sürdürenlerin yas ortalamasi 50’yi bulurken, çobanlarin çocuklarinin da baba meslegini sürdürmedigi belirtildi.

Mugla Mentese Ilçesi’ne bagli Kultak Köyü’nde çobanlik meslegini sürdüren kisilerden Bedriye Pinaralti, bereketli bir meslek olmasina ragmen gençlerin çobanlik yapmak yerine asgari ücretle çalismayi tercih ettigini söyledi.

Eskiden ailelerin kalabalik oldugunu ancak genis aileden çekirdek aileye geçildikçe çobanlik mesleginin de unutulmaya yüz tuttugunu belirten Bedriye Pinaralti, “Çobanlik meslegi hasta, dügün, cenaze, bayram seyran dinlemez. Sürüyü her gün otlatmak gerekir. Eskiden bu isler, aile kalabalik oldugu için nöbetlese yapilabiliyordu. Ancak simdi aileler küçüldü. Herkes is yasaminin yaninda sosyal hayata da önem vermeye basladi.

Bu nedenle çobanlik zor ve zahmetli is olarak görülmeye baslandi. Normal sartlarda güzel ve bereketli bir is. Ancak arazi ve iklim kosullari zaman zaman isi zorlastirabiliyor. Biz her seye ragmen çobanlik meslegini sürdüren nadir kisiler arasinda kaldik” diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile