Çocuga Hakaret Bosanma Sebebi

Bir bosanma davasinin temyiz müracaatini degerlendiren Yargitay 2. Hukuk Dairesi, çocuguna hakaret, esinin ailesini istememek ve aile sirlarini paylasmayi bosanma sebebi saydi.

Bir süredir geçimsizlik yasayan çift, bosanmak için Aile Mahkemesi’nde karsilikli bosanma davasi açti. Mahkeme, erkegin davasini kabul ederek çiftin bosanmasina hükmetti. Karsi davaci kadin karari istinafa götürdü. Bölge Adliye Mahkemesi, kocayi kusurlu bularak mahkeme kararini bozdu. Davaci erkek karari temyiz edince devreye Yargitay 2. Hukuk Dairesi girdi.

Emsal nitelikte bir karara imza atan Yargitay 2. Hukuk Dairesi, çocuga hakaret eden tarafi kusurlu sayilmasi gerektigine hükmetti. Kararda söyle denildi:

“Davaci erkegin istinaf kanun yoluna basvurulmamak suretiyle kesinlesen esini kovma, tehdit etme ve esinin ailesine ‘Gelin kizinizi alin, öldürmemi mi bekliyorsunuz, bosayacagim’ demesi kusurlu davranistir. Davali kadinin da ortak çocuklara hakaret ettigi, esinin ailesini istemedigi ve aile sirlarini çevresi ile paylastigi anlasilmaktadir. Bu halde, taraflar arasinda ortak hayati temelinden sarsacak derecede ve birligin devamina imkân vermeyecek nitelikte bir geçimsizlik mevcut ve sabittir. Olaylarin akisi karsisinda davaci erkek dava açmakta haklidir. Bu sartlar altinda esleri birlikte yasamaya zorlamanin artik kanunen mümkün görülmemesine göre, bosanmaya karar verilecek yerde, yetersiz gerekçeyle davanin reddine karar verilmesi yerinde görülmemis ve kararin bozulmasini gerektirmistir. Bölge adliye mahkemesi hükmünün bozulmasina oy birligi ile karar verilmistir.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile