Londra'da Dr. Ian Wong ve ekibinin 5 hastanede yaptığı geniş çaplı araştırması, doktorların çocuklara yazdığı ilaçların yüzde 13,2'sinde hata yaptığını, ilaçların yüzde 19,1'inin ise sağlık personeli tarafından yanlış şekilde verildiğini ortaya koydu.
İLAÇLARIN ÇOĞUNUN DOZU HATALI
"Archives of Diseases in Childhood" dergisinde yayımlanan araştırmada, bilim adamları, yazılan 2 bin 955 ilaçtan 391'inde hata yapıldığını, yüzde 41'inde dozun ve ilacın nasıl verileceğinin belirtilmediğini ya da dozun hatalı olduğunu gördü.
6 aylık bir bebeğe normalden 50 kat fazla dozda morfin verildiğine ilişkin durumun da rapor edildiği araştırmada Dr. Wong, ölümcül olabilen bu tür hatalara ender rastlandığını, yapılan hataların çok büyük bir risk taşımadığını söyledi.
İğnenin içine konulan maddelerin yanlış hazırlanması, iğne zamanı veya hızının uygun olmaması gibi hatalara sıkça rastlanırken, doktorların çoğu kez çocuklara verilecek ilaçların dozunu yetişkinlere yönelik ilaçların dozuna göre ayarlamak zorunda kaldığı vurgulandı.
"Le Figaro" gazetesinin internet sitesinde de yer alan araştırmada, Avrupa Parlamentosu'nun 2006 sonunda çocuk ilaçlarına yönelik düzenlemesine de ayrıntılı yer verilerek, bu düzenlemenin ilacın piyasaya sürülebilme izni için yetişkinler ve çocukların ayrı ayrı katıldığı araştırmaların yapılması gereğini getirdiği belirtildi.
Çocuğu olan bu haberi okusun
İngiltere'de yapılan araştırmalarda birçok ilacın çocuklar için zaralı olduğu ortaya çıktı.