Çocugunuz Kelimeleri Tekrarliyorsa Dikkat

Çocugunuz Kelimeleri Tekrarliyorsa Dikkat

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi (SCÜ) Saglik Hizmetleri Uygulama ve Arastirma Hastanesi Çocuk ve Ergen Ruh Sagligi ve Hastaliklari Ana Bilim Dali Dr. Ögr. Üyesi Elif Abanoz, 2 Nisan Dünya Otizm Farkindalik Günü nedeniyle açiklamalarda bulundu.

Yaptigi açiklamada otizm hakkinda bilgi veren Dr. Ögr. Üyesi Abanoz “Otizm spektrum bozuklugu, erken çocukluk döneminde baslayan sosyal iletisim ve etkilesim alanlarinda yetersizlik, sinirli tekrarlayan davranis ve ilgi alanlariyla karakterize nörogelisimsel bozukluktur. Yapilan son çalismalarda her 36 çocuktan birinde otizm spektrum bozuklugu görülmektedir” dedi.

Otizmin belirtilerinden bahseden Dr. Ögr. Üyesi Abanoz, çocuk baskalariyla göz temasi kurmuyorsa, seslenildiginde dönüp bakmiyorsa, parmagiyla istedigi seyi isaret etmiyorsa, akranlariyla oyun kurmakta güçlük çekiyorsa, konusma becerisinde akranlarinin gerisinde ise, bazi kelimeleri tekrar tekrar söylüyorsa, oyuncaklari amacina uygun oynamiyorsa, günlük rutinindeki degisikliklere asiri tepki veriyorsa bunun gibi herhangi bir belirtinin görüldügü takdirde çocuk psikiyatri hekimleri tarafindan degerlendirilmesi gerektigini dile getirdi.

“Otizm bir hastalik degildir”

Otizmin nedeninden bahseden Dr. Ögr. Üyesi Abanoz, otizmin bir hastalik olmadigini ifade ederek, "Nedeni mutlak olarak bilinmemekle birlikte genetik ve çevre ile alakali faktörlerin etkilesimiyle birlikte beynin gelismesini etkiledigi düsünülmektedir. 18. aya kadar normal gelisimsel özellikler gösteren bazi çocuklarda da kazanilmis becerilerin kaybi görülebilmektedir. Bu çocuklar da otizm spektrum bozuklugu açisindan degerlendirilmelidir. Dogru bilinen yanlis bilgilerden biri otizmin ilaç, alternatif tip ve çesitli diyetlerle tedavi edilebilecegi seklindedir. Oysa otizm bir hastalik degildir, nörogelisimsel bir bozukluktur. Bilimsel olarak kanitlanmis en etkin tedavi ‘özel egitimdir. Bugünün amaci otizmli bireylerin toplumun bir parçasi oldugunu bir kez daha hatirlatmak ya da olan farkindaligi artirmaktir. Bizler otizmli bireyler için yapabileceklerimizin farkina varalim. Otizmli bireyler ve ailelerin yaninda olup onlara destek olalim, unutmayalim. Otizm bir eksiklik degil farkliliktir” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile