Çocugunuzu Obeziteden Kurtarmak Için Bunlara Dikkat Edin

Çocugunuzu Obeziteden Kurtarmak Için Bunlara Dikkat Edin

Çocukluk çaginda asiri kilo ve obezitenin hem fiziksel hem de psikolojik saglik üzerinde önemli etkileri oldugunu söyleyen Çocuk Sagligi ve Hastaliklari Uz. Dr. Fatih Ay, kilo problemi olan çocuklarin yetiskinlikte de obeziteyle mücadele etme durumu olabileceginin altini çizdi. Ay, “Çocuklukta obezite ayni zamanda özgüven eksikligie ve depresyona da yol açabilir. Çocuklukta obeziteyi azaltmanin en iyi stratejilerinden biri, tüm ailenin yeme ve egzersiz aliskanliklarini iyilestirmektir. Çocuk döneminde obeziteyi tedavi etmek ve önlemek, çocugun sagliginin simdi ve gelecekte korunmasina yardimci olur.” dedi.



Obezite, kalori ve yag alimindaki artisin sonucu

Çevresel faktörler, yasam tarzi tercihleri ve kültürel çevre etkenlerinin, dünya çapinda artan obezite oranlarinda önemli rol oynadigina dikkat çeken Memorial Antalya Hastanesi Çocuk Sagligi ve Hastaliklari Bölümü’nden Uz. Dr. Fatih Ay, genel olarak asiri kilo ve obezitenin, kalori ve yag alimindaki artisin sonucu oldugunu dile getirdi.

Uz. Dr. Ay, “Öte yandan, alkolsüz içeceklerle asiri seker tüketiminin, porsiyon büyüklügünün artmasinin ve fiziksel aktivitedeki sürekli düsüsün, tüm dünyada artan obezite oranlarinda önemli rol oynadigina dair destekleyici kanitlar da vardir. Çocuklarda obezite, pek çok etkenin bir araya gelmesi ile ortaya çikabilir. Bunlar, annenin çocuk dünyaya gelmeden karsilastigi problemlerden aile içindeki çatismaya kadar genis bir yelpazede görülebilir. Arastirmalar obez çocuklarin dis görünüs açisindan arkadaslari tarafindan daha zor kabul edildigini, aileleriyle daha çok tartistiklarini, sosyal aktivitelerle ilgilenmediklerini veya arkadas edinmekten korktuklarini, dolayisiyla psikolojik olarak kötü etkilendiklerini göstermektedir. Obezite ayni zamanda çocugun zayif akademik performans ve yasadigi daha düsük yasam kalitesiyle de iliskilidir.” diye konustu.

Kilolu çocuklarin uzman kontrolünde olmasi gerekiyor

Çocukluk çagi obezitesini, 2 yas ve üzeri çocuklarda vücut kitle indeksinin (BMI) yas ve cinsiyete göre yüzde 95’lik dilimde veya üzerinde olmasi seklinde tanimlayan Uz. Dr. Fatih Ay, çocuklarin BMI faktörleri yetiskinlerden farkli oldugunu aktardi.

Çocuklarin vücut kitle endeksinin yasa ve cinsiyete göre belirlendigini belirten Ay, su sekilde devam etti: “Uzmanlar, çocuklar için saglikli bir BMI’yi degerlendirmek için özel büyüme çizelgeleri kullanir. Bu nedenle, fazla kilosu olan çocuklarin düzenli olarak uzman kontrolünde olmasi ve takiplerinin yapilmasi önem tasimaktadir. Çocuklarin büyüme ve gelisim süreci devam ettigi için çocuklara diyet önerilmemektedir. Onlari saglikli ve dengeli beslenmeye yönelik davranis degisikligine ve uygun bir egzersiz programina yönlendirerek, kilo kaybi saglanmalidir. Bu yöntemle tedavi süresince çocuklar kilo yüzünden stres altinda kalmadan, saglikli diger akranlari gibi normal büyüme ve gelisme sürecini yakalayabilmektedirler. Ayrica; obezitenin önlenmesi ve tedavi edilme sürecinde ebeveynlerin tutumu da çok önemlidir. Böyle bir durumda çocuklar kendilerini dislanmis hissederler. Bu nedenle çocukta sorunun sadece kendi için kötü bir problem olmadigini anlamasina; ailenin kendisi için çaba harcadigini düsünmesini saglamaya ve onu cesaretlendirmeye çalismak gereklidir.”

Ailelere düsen görevler

Uzm. Dr. Fatih Ay, çocuklarda obezitenin önlenmesi için ailelere düsen görevleri ise su sekilde açikladi: “Kesinlikle “sisman çocuk sagliklidir, ileride boya gider” diye düsünmeyin. Çocugunuzu kendiniz diyete sokmayin. Saglikli ve dengeli beslenme aliskanligi kazandirmak için mutlaka bir beslenme ve diyet uzmanindan yardim alin. Günde en az 30 dakika fiziksel aktivite yapmalarini saglayacak ortam olusturun. Çocugunuzun okulun spor etkinliklerine katilmasini saglayin. Beraberken basit yürüyüsler yapin, yürüme mesafesindeki yerlere arabayla degil yürüyerek gitmeye çalisin. Saatlerce televizyon ve bilgisayar önünde zaman geçirmesini önleyecek fiziksel aktivite içeren faaliyetler yapmaya özen gösterin ve gerektiginde onlara eslik edin. Yemek saatlerini düzene koyun ve beraber yemek masasina oturun. Çocugunuza su içme aliskanligi kazandirin. Çocugunuzun tek tip beslenmesini önleyin, tabaginda çesitliligi saglayin. Büyük porsiyonlari azaltin ve ideal porsiyonlara alistirin. Fast food, seker, bisküvi ve çikolata gibi besinleri tamamen yasaklamayin, çünkü yasaklar onlari daha çekici yapacagi için zaman zaman onlari dengeli olarak tüketmesine izin verin. Çocuklarinizi ödüllendirirken pasta, tatli, çikolata, seker kullanmak yerine meyveyi tercih edin. Çocugunuza beslenme çantasi hazirlayin ve tercihiniz meyve, süt veya peynirli sandviç gibi kalorisi düsük, az yagli besinler olsun.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile