Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Cevit, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bebeklerin ilk 6 ay mutlaka anne sütüyle beslenmesi gerektiğini hatırlattı.
Çocukların emzirilmesi ve yemek yedirilmesi sırasında beslenme şeklinin çok önemli olduğuna dikkati çeken Cevit, "Çocukları yatırarak beslemeyi kesinlikle uygun bulmuyoruz çünkü yatırılarak beslenen çocuklarda ağız içerisinde besin artıkları kalıyor. Çocuklar yemekten sonra uyutuluyor ve besinler uzun süreli ağızda kalıyor. Bu durumda da besin artıklarının üzerinde mantar üremesi oluyor" diye konuştu.
Bu durumun çocukların sık sık hastalanmalarına ve sağlıklarının bozulmasına neden olduğunu bildiren Cevit, "Ayrıca ağızda kalan besinler kokuşmaya yol açarak sağlıksız bir ortamda reflü hastalığının da altyapısını oluşturabiliyor. Bu açıdan da ailelerin dikkat etmesini öneriyoruz" dedi.
Cevit, ağız içerisinde oluşan mantarın çocuğun beslenme şeklini bozduğunu ve bağırsaklarla ilgili başka hastalıklara neden olabildiğini, ağızda kalan besinlerin orta kulak enfeksiyonuna yol açtığını da anlattı.
- "En az 45 derece açıyla tutun"
İlk 6 ayda çocukların oturtularak beslenemeyeceği için belli bir açıda yatırılması gerektiğini vurgulayan Cevit, şunları söyledi:
"Anneler çocuklarını emzirirken en az 45 derece açıyla tutmalı. Böyle yatırılarak beslenen çocuğun ağız içerisinde besin kalması engellenmiş olur. Biz annelere çocuklarını doyurduktan sonra özellikle ağızlarına 1-2 damla steril su damlatmalarını öneriyoruz. Bu şekilde ağız içerisinde besin kalması engelleniyor. Böylece enfeksiyon ve orta kulak iltihabı gibi birçok hastalığın önüne geçilmiş oluyor. Ağızdaki mantarın tedavisi için antibiyotik damlalar ve ilaçlar kullanılıyor. Ağız mantarı ilaçları, bağırsağın normal florasını bozabiliyor yani yararlı mikropları öldürüyor. Bu da alerji zeminini geliştirerek genetik alerjiye alt yapı oluşturuyor."
Beslenmeyi reddeden çocuklarda ailenin mutlaka ağız içerisini kontrol etmesi gerektiğini ifade eden Cevit, şöyle devam etti:
"Çocuk sürekli ağlıyorsa yanak, dil üstü ve damaklar mutlaka mantar açısından kontrol edilmeli. Ağızda mantar görüldüğü durumda da doktora başvurulmalı. Özellikle mantar 2-3 günü aşmışsa ve tedaviye cevap vermiyorsa bunlar bazı ciddi immünolojik hastalıkların belirtisi olabilir. Bu nedenle aileler sürekli çocuklarının ağız içini kontrol etmeli ve ağız bakımını yapmalı. Ağız içerisinde mantara orta sıklıkta rastlansa bile çocukların sağlıklı gelişimi için ailelere çocuklarını yatırmadan emzirmelerini ve beslemeyi öneriyoruz."
Prof. Dr. Ömer Cevit, 6 aydan sonra ise çocukların oturtularak beslenebileceğini, bu dönemde çocukların boğazında kalmayacak besinlerin ellerine verilerek kendilerinin beslenmesinin sağlanması gerektiğini sözlerine ekledi.
Çocuğunuzu Yatırarak Beslemeyin
Çocukların yatırılarak beslenmesi sonucu ağızda kalan besinler nedeniyle mantar oluştuğu ve bu durumun çocukların gelişimini olumsuz etkileyerek birçok hastalığa davetiye çıkardığı bildirildi.