'Çocuk Gelinler' Fotoğraf Sergisi

Bursalı iş adamı ve fotoğraf sanatçısı Kaplan'ın çektiği fotoğraflardan oluşan sergi, Balıkesir'in Edremit ilçesinde açıldı Kaplan: 'Çok küçük yaşta insanların da bu sergiyi gezmeleri, dolaşmaları ve onların da kendilerinden bir parça olarak görmeleri kendilerini üzüyor. Böyle bir şeye parmak bastığımız için umutlanıyorlar'

Balıkesir'in Edremit ilçesinde, küçük yaşta kız çocuklarının evlendirilmesine ve töre cinayetlerine dikkat çekmek için 'Çocuk Gelinler' adlı fotoğraf sergisi açıldı.

Edremit Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğünün organize ettiği, Ayşe Sıdıka Erke Etnografya Müzesi'nde açılan 'Çocuk Gelinler' başlıklı sergide, Bursalı iş adamı ve fotoğraf sanatçısı Faik Kaplan'ın çektiği 15 fotoğraf yer alıyor.

Kaplan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 'Çocuk Gelinler' projesine 2010 yılında bir televizyon kanalında izlediği haberle başladığını söyledi.

Projeye 2013 yılında son verdiğini belirten Kaplan, 'Küçük yaşta para karşılığı evlendirilmiş bir kızın koca evindeki mutsuzluğundan dolayı baba evine geri dönmesi ve bir gün evine geç gelmesinden dolayı da erkek kardeşi tarafından namus cinayeti işlenerek öldürülmesiydi haberin konusu.' dedi.

Projenin bu hikayeyle başlayıp devam ettiğini anlatan Kaplan, şöyle konuştu:

'Biz bu hikayeyi yıllarca duyduk, herkes duydu. Benim yaşamım boyunca da duyduğum olaylardı. Ama insanın öyle bir anı geliyor ki bir şey yapmak istiyor. Buna karşı bir duruş sergilemek istiyor. Ben de bunu ah ile, tüh ile, vah ile geciktirip üzülmektense elimi taşın altına koymaya kalktım. Bazı yerlerde tepki aldım, bazı yerlerde mutluluk aldım. Tepki aldığım yerde de mutluluk aldığım yerde de mutlu oldum. Dolayısıyla bu projeyi yaptım. Keşke böyle bir şeyler Türkiye'de olmasa, dünyada olmasa ve biz de böyle bir şey yapmak mecburiyetinde kalmasak.'

Kaplan, sergiyi görmeye gelenlerin üzüntü yaşadığına dikkat çekerek, 'Daha ziyade çok ilginç şeyler de geliyor başımıza. Çok küçük yaşta insanların da bu sergiyi gezmeleri, dolaşmaları ve onların da kendilerinden bir parça olarak görmeleri kendilerini üzüyor. Böyle bir şeye parmak bastığımız için umutlanıyorlar. Mutlu oluyorlar. 'İnşallah bir daha olmaz' diyorlar. Bu da işin sevindirici tarafı.' ifadelerini kullandı.

Edremit Ayşe Sıdıka Erke Etnografya Müzesi Sorumlusu İrfan Kolçak da projenin sosyal sorumluluk projesi olduğuna işaret ederek, emeği geçenlere teşekkür etti.

Programda, 'Ölüm Bizi Ayırana Kadar' başlıklı kısa film gösterimi de izleyicilere sunuldu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile