Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından düzenlenen 'Çocuk Hakları Festivali' MEB Şura Salonu'nda Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün eşi Hayrünnisa Gül'ün katılımıyla gerçekleştirildi
Şahin, yaptığı konuşmada, "Bugün festival olarak yaptığımız ve Türkiye'de 6.7.8. sınıfları kapsayan 'şiirde, edebiyatta, sanatta' kendi içinde bir yarışmayı düzenledik" dedi.
Yeteneğe bağlı yeni bir yeni bir dünya düzeni kurulduğunu belirten Şahin, yeteneklerin toplumun kalkınma hamlesine konulmaması halinde istenilen hiçbir hedefe ulaşılamayacağını söyledi.
Şahin, "Sanatçı hiçbir zaman ölmez, eserleriyle yaşar. Sanatçı çağdan çağa kendini gösterir. Hazreti Mevlana'yı, Yunus Emre'yi, İbni Sina'yı, Peyami Safa'ları, Nazım Hikmet'leri hayırla yad ederken biz diyoruz ki, 'bugünkü salondan yeni sanatçılarımız' çıksın. Yeni sanat adamlarımız çıksın" şeklinde konuştu.
Şahin, salondaki çocuklara seslenerek, "Gelecek sizlerin, biz geldik gidiyoruz. Yarınlar sizlerin. Biz, Hazreti Mevlana, Yunus Emre'nin dediği gibi 'Ne olursan ol yine gel' bir anlayışın devamını sizlerle sürdüreceğiz. Yunus Emre'nin 'Yaradanı sev, yaradandan ötürü' mensuplarını sizlerle devam ettireceğiz. Biz, şairimiz, milli şairimizin söylediği gibi, 'Ben ezelden beridir hür yaşadım, hür yaşarım...' Sizler dağları yıkacak, enginleri aşacaksınız ve yeni milli şairlerimiz sizlerden çıkacak" dedi.
HAYRÜNNİSA GÜL: "İNSAN HAKLARI İNSANIN DOĞUŞTAN GELEN HAKLARIDIR"
Cumhurbaşkanı Gül'ün eşi Hayrünnisa Gül ise, insan haklarının, hiçbir fark ve ayırım gözetilmeksizin her insanın doğuştan gelen hakları olduğunu belirterek, "Bu haklar, uluslararası sözleşmeler ve ülkelerin iç hukuk düzenlemeleriyle güvence altına alınmıştır. Ancak teoride sağlanan tüm bu iyi niyetli gelişmelere rağmen uygulamada halen pek çok sorunla karşılaşıldığı da bir gerçektir. Günümüzün modern dünyasında bile herkesin eşit fırsatlara, eşit şartlara sahip olduğunu söylemek ne yazık ki mümkün değil. Bu eşitsizlikten en çok etkilenenler de şüphesiz ki çocuklar. Bu konuda istatistiklerin karşımıza çıkardığı tablo gerçekten ürkütücü" dedi.
Bugün dünyada bir milyar çocuğun açlıkla mücadele ettiğine dikkati çeken Gül, zatürre, sıtma, kızamık ve kötü beslenme gibi önlenebilir sebepler yüzünden her gün binlerce çocuğun öldüğünü söyledi.
Pek çok çocuğun hayatı boyunca temel sağlık ve eğitim imkanlarından hiç faydalanamadığını bildiren Gül, şiddet, istismar, sömürü, ayrımcılık ve ihmal gibi olumsuzluklara karşı korunamadığını ifade etti
Hayrünnisa Gül, "Çocuk Hakları Sözleşmesi, insanlık adına utanç verici bu tabloyu değiştirmek amacıyla uzun yıllar sürdürülen çalışmalar neticesinde ortaya çıktı. Dünyanın dört bir yanında yaşayan masum, savunmasız çocukların haklarını güvence altına alan ve bu konudaki uluslararası standartları oluşturan çok önemli bir belge" diye konuştu.
Hayrünnisa Gül, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından yirmi üç yıl önce kabul edilen sözleşme, dünyada en yaygın şekilde onaylanan insan hakları anlaşması olduğunu belirterek, Türkiye'nin de taraf olduğu Çocuk Hakları Sözleşmesi'nin 1994 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından onaylanarak iç hukuk kuralına dönüştürüldüğünü ve bu konuda gerekli yasal düzenlemeler yapıldığını hatırlattı.
Hayrünnisa Gül, konuşmasını şöyle sürdürdü: "En büyük zenginliğimiz olan çocuklarımıza hak ettikleri aydınlık yarınları kurmak amacıyla, devletimiz bütün kurum ve kuruluşlarıyla her türlü imkanı seferber etmiştir. Ne mutlu bize ki, son yıllarda her alanda sağlanan istikrarlı gelişmeye paralel olarak eğitim, sağlık ve sosyal hizmetlerde de kayda değer bir ilerleme görüyoruz. Özellikle devlet koruması altındaki çocuklarımızın hayat standartlarının, bu konuda önemli bir ölçü olduğunu düşünüyorum. Bu çocuklarımızla sık sık bir araya geliyorum, gittiğim her ilde sevgi evlerini, yuvaları, okulları ziyaret etmeye çalışıyorum. Koruma altındaki bu çocuklara sunulan imkanların sürekli iyileştirildiğine şahit olmak, onların gözündeki ışıltıyı görmek, mutlu ve huzurlu olduklarını, geleceğe ümitle baktıklarını hissetmek beni her şeyden çok mutlu ediyor." 81 ili temsilen bin 200 çocuğun katıldığı 'Çocuk Hakları' konulu 'resim, şiir, kompozisyon ve kısa film yarışması'nda dereceye giren çocuklara ödülleri, Cumhurbaşkanı Gül'ün eşi Hayrünnisa Gül ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin tarafından verildi.
Birinciler, ödüllerini Hayrünnisa Gül; ikinciler ise ödüllerini Bakan Şahin'in elinden aldı. Dereceye giren çocuklara dizüstü bilgisayar ve başarı belgesi verildi.
Halk oyunları ekipleri program kapsamında bir gösteri sergiledi. Programın uzaması nedeniyle çocukların oturduğu koltuklarda uyuyakaldığı gözlendi
'Çocuk Hakları Festivali' Kapsamında Düzenlenen Yarışmada Ödüller Sahiplerini Buldu
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından düzenlenen 'Çocuk Hakları Festivali' kapsamında düzenlenen 'Çocuk hakları' konulu resim, şiir, kompozisyon ve kısa film yarışmasında dereceye giren çocuklara ödüllerini Bakan Fatma Şahin ve Hayrünnisa Gül verdi.