Antalya'da, Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) tarafından düzenlenen "Çocuk İstismarının Nedenleri ve Koruyucu Önlemler Çalıştayı" başladı.
Kentteki bir otelde düzenlenen ve iki gün sürecek çalıştayda, istismarın önlenmesi, istismara uğrayan çocukların daha çok fiziksel ve cinsel şiddete maruz kalması, bunların hukuksal boyutları değerlendirilecek.
Konunun uzmanları istişare ederek çocuklara yönelik istismarın önlenmesi için rapor hazırlayacak.
KADEM İl Temsilcisi Zeynep Ayşe Taş, programın açılışında, kendisinin de psikolog olduğunu, canlılar arasında korumayı gerektiren, sevgiyi, barışı simgeleyen varlığın çocuk olduğunu söyledi.
Ülkenin kalkınması ve gelişmesinin, çocukların sağlıklı, sosyal ve ruhsal olarak yetişebilmesiyle mümkün olduğuna dikkati çeken Taş, "Çocukların yetiştirilmesinde aileler bazen bilinçli bazen bilinçsiz olarak belirli hatalar yapabiliyor. Bu, belli hasarlara, travmalara neden oluyor. Tam biz bu noktada devreye giriyoruz. Yani ihmal, istismarların biraz daha farkına varılması için 'Ne yapabiliriz?' diye buradayız." diye konuştu.
Taş, KADEM olarak gençlik ve kadın çalışmaları yaptıklarını ifade etti.
Çalıştayda 8 masada 120 kişinin özverili çalışmalarının olacağını aktaran Taş, karar mekanizmalarına programda çıkacak raporları göndereceklerini bildirdi.
- "Müftülükler olarak üzerimize düşeni yapacağız"
İl Müftüsü Osman Artan da çocuk istismarıyla ilgili çalışmaları dikkatle takip ettiklerini, İslam dininin yıllar önce kadına nasıl değer verilmesi gerektiğini gösterdiğini söyledi.
Artan, İslam'ın getirdiği değerlerin topluma gerektiği şekilde anlatılmadığını savunarak şöyle konuştu:
"Müftülükler olarak toplumla en çok kaynaşan kurumlarız. Türkiye'nin en ücra köşesinde, köyünde bile imamımız var. Bundan sonra daha çok bu konular üzerine duracağız. Aynı anne babadan olan kız ve erkek çocuğun belirli yaşa geldikten sonra aynı odada yatması bile dinimizce uygun görülmüyor. Çünkü çocuğun ilerideki hayatında bunlar hep çocuğun zihin dünyasıyla ilgili hususlar. Yine anne babaların odalarına girerken küçük de olsa çocukların kapıyı çalarak girmesi önemli. Bunlara benzer bazı tavsiyeleri sevgili Peygamberimizin hayatında görüyoruz. Toplumun çocuk istismarı gibi hastalıklara düşmemesi için müftülükler olarak üzerimize düşeni yapacağız."
Akdeniz Üniversitesi Eğitim Fakültesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Seda Bayraktar da çocukluk döneminde ruhunda oluşan çatlağın, istismarın ilerleyen dönemlerde su sızdırdığını, çocuklukta istismara uğrayan kişinin ileride istismarcı olabildiğini belirtti.
AK Parti Antalya Milletvekili Gökçen Özdoğan Enç de bu tür cezalarda "iyi hal" indirimlerinin kaldırılmasıyla ilgili çalışma yürütüldüğünü kaydetti.
'Çocuk İstismarının Nedenleri Ve Koruyucu Önlemler Çalıştayı'
KADEM İl Temsilcisi Taş: 'İhmal, istismarların biraz daha farkına varılması için 'Ne yapabiliriz?' diye buradayız' İl Müftüsü Artan: 'Toplumun çocuk istismarı gibi hastalıklara düşmemesi için müftülükler olarak üzerimize düşeni yapacağız'.