Çocuk Kütüphanesi Sayesinde 4 Yilda 400 Kitap Okudu

Çocuk Kütüphanesi Sayesinde 4 Yilda 400 Kitap Okudu

Gaziantep’te yasayan 12 yasindaki Berat Koca, Gaziantep Büyüksehir Belediyesi’ne bagli Hasan Celal Güzel Çocuk Kütüphanesi’nin kapisini 8 yasinda aralayarak geride kalan 4 yilda 400 kitap okudu. Okudugu kitaplar sayesinde okuma becerilerini gelistiren Koca, yüzlerce sayfalik kitaplari birkaç günde bitirebiliyor.

Gaziantep’te ilk kez 2016 yilinda açilan ve su anda sayisi 6’ya ulasan Uygulamali Çocuk Kütüphaneleri, firsat esitligi tanimak için dezavantajli bölgelere öncelik taniyor. Açildigi günden beri Hasan Celal Güzel Çocuk Kütüphanesi’nin on binlerce üyesinden biri olan 12 yasindaki Berat Koca, su anda 539 sayfalik kitabi 2 günde bitirebiliyor. Koca, ilgisi ve merakinin yani sira kelime dagarciginin gün geçtikçe artmasi sebebiyle de artik yetiskin kitaplarini rahatlikla okuyabiliyor. Koca’nin en çok etkilendigi yazar ise Jack London.

Çocuk Kütüphanesi’nin firsat esitsizliginin önüne geçtigini ve artik haritasinin kitaplar oldugunu vurgulayan Koca, “Kitaplar yön gösteriyor. Rehberi bulduktan sonra ilerlemek kolaydir. Çocuk kütüphaneleri firsat esitsizliginin önüne geçiyor. Çocuklarin kitaba erisiminde hayati bir sey ve benim de rehberim oldu” dedi.



“Çocuklar için kesinlikle kitaplar haritadir”

Çocuk Kütüphanelerine gelmeye baslamasinin ardindan kitap kurduna dönüsen ve ilgisinin bilgilerle farkindaliga dönüstügünü ifade eden Berat Koca, “Korsanlar hazinelerini bulmaya çalisirken hazine haritalarina bakarlar. Dogru haritayi kullanirsa hazineyi bulur. Dedigim hazine kisinin basarisidir. Korsan biziz, basariyi arayan denizci diyebiliriz. Çocuklar için kesinlikle kitaplar haritadir. Çünkü onlara yön gösteriyor. Kitaplar çocuklar için rehberdir. Rehberi bulduktan sonra ilerlemek kolaydir. Çocuk kütüphaneleri benim rehberim oldu. Bilim, kurgu ve fantastik sanatlari okuyorum. Açikçasi heyecanli oldugu için okumayi seviyorum. Bilime merakim var. Merakim gün geçtikçe ilgiye dönüstü ve tam ilgimin doruklarindayken bu kütüphane açildi. Bu kütüphaneye gelmeye basladigimda ilgim bilgilerle farkindaliga dönüstü ve bilim insani olmak istedigime karar verdim” diye konustu.



“Çocuk kütüphaneleri firsat esitligi sagliyor”

Kitaba erisimde Çocuk Kütüphanelerinin çok önemli oldugunu ifade eden Koca, “Firsat esitligi, bu çocuk kütüphaneleri bunu sagliyor. Maalesef günümüzde her ailenin kitap alacak kadar maddi gücü yok. Bu kütüphaneler firsat esitligini koruyor. Çocuk kütüphaneleri genel olarak bu imkani sagliyor. Çocuklari kitaplarla beslemeyen bir devletin sonu hazindir. Çocuk sayisina göre kütüphane açilmasi gerekiyor” dedi.

Berat’in annesi Hatice Koca ise insanlarin kitaba ulasmada zorluk yasadigini belirterek, “Buna gerek bütçe gerek bulundugun yer firsat vermiyor. Ama kütüphane oldugu zaman her bilgiyi her arastirdigin konuya kolaylikla ulasabilecegin bir alan benim gözümde” diye konustu.



Çocuk kütüphaneleri birçok fayda sagliyor

Kütüphaneler 0-12 yas araligina hitap ediyor. On binlerce üyesi olan ve sayisi 6’ya ulasan Çocuk Kütüphanesi’nde çocuklar sadece kitapla bulusmuyor. Mozaik, müzik, resim kurslari, drama çalismalari ve meslek tanitimlari da yapiliyor. Çocuklar hem egleniyor hem ögreniyor.

Kütüphanenin bir diger ögrencisi Belinay Kaya, kütüphanede kitap okumanin yani sira çesitli kurslar oldugunu ifade ederek, “Burada mozaik, müzik, resim kursu yani daha çok deger verecegimiz seyler var. Kitaptan ibaret degil. Hem kitap okuyoruz hem kurslara gidiyoruz. Kitaplari çok güzel. Birçok etkinlik oluyor. Masal saatleri oluyor” seklinde konustu.

Kitap okumanin farkli faydalarina deginen Mir Nafi Ünlü ise “Ben kitap okumadan önce pek hayal kuramazdim. Kitap okuduktan sonra gözümde canlandirmam daha güzel oldu. Kitap okumam konusmami da etkiledi. Önceden kekeliyordum ona fayda sagladi. Güzel bir sey tavsiye ederim” ifadesini kullandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile