Dermaklinik Estetik Ve Güzellik Merkezinden Diyetisyen Elif Yıldız, hazır ve paketlenmiş gıdalar, şeker içerikli gıdalar, yaşam koşullarının hareketsizliğe sebep olması, çalışma temposuna bağlı aile içi öğün saatlerinin düzensizliği gibi birçok sebebin büyük-küçük kilo problemini ve buna bağlı hastalıkları getirdiğini söyledi.
Obezitenin görülme yaşının gittikçe düştüğüne dikkat çeken Yıldız, "Çocukluk çağında görülen obezite 1990’lü yıllardan sonra hızla artış kazanmıştır. Obezitenin artmasıyla, buna bağlı diyabet, hiperlipidemi, insülin direnci gibi hastalık sayısı da artmış, görülme yaşı çok düşmüştür" dedi.
Obezitenin vücutta depolanan yağ miktarının fazla olması olduğunu kaydeden Yıldız, "Çocukluk çağındaki obezitenin yüzde 90’ı büyüme için gerekenden fazla kalori alımına bağlıdır. Yani çocuklarımıza yanlış beslenme alışkanlıkları kazandırdığımız içindir. Şunu unutmayın ki çocuk önce ailede gördüğünü uygular" ifadelerini kaydetti.
Çocukların obez olmaması için ailelere bir takım görevler düştüğünü belirten Diyetisyen Elif Yıldız, bu görevleri şöyle sıraladı:
"Paketlenmiş, hazır ve şekerli gıdalardan uzak durmak: ’Televizyonda, markette, komşuda her yerde karşımıza çıkan bu ürünlerden nasıl uzak duracağız?’ dediğinizi duyar gibiyim. Elbette yasaklar daha çekicidir ve gizli yemeye iter. Burada önemli olan davranış değişikliği sağlamak ve tüketim sıklığını azaltmaktır. Çocuğunuzun yaşına göre belirli peryodlar belirleyin. Haftada bir, iki haftada bir gibi. Bu onun özel günü olsun. Bu özel günde istediği bir abur cuburu seçmesine izin verin. Bu her gün kontrolsüz yemesinden biraz daha iyidir. Elbette ki hiç yememesi en iyisidir fakat mücadele edemiyorsanız bu yolu kullanın. Diğer günler bu konuda taviz vermeyin, sabırlı ve kararlı davranın."
"Kahvaltı alışkanlığını ihmal etmeyin"
"Evde hamburger cips yapın: Yağ miktarı oldukça yüksek olan, menü tipi fast food ürünlerin kalorileri çok yüksektir. Neredeyse tüm gün alınması gereken kalori miktarına denk gelmektedir. Henüz çocuğunuz tanışmadıysa bunlarla hiç tanıştırmayın. Ancak daha önce yediyse ve sürekli ister hale geldiyse evde alternatifler yapın. Daha sağlıklı ekmeklerle, ev yapımı köfte ile fırında patates kızartması sunun. Dışarda bu ürünleri daha sağlıklı ve kaliteli yapan yerleri tercih edin ancak gene de tüketim sıklığını azaltın. Ayda bir ya da iki ayda bir gibi. Yufkadan evde cips yapın. Bir tane yufkayı küçük parçalara bölün. 1-2 tatlı kaşığı biber salçası+2 çorba kaşığı zeytinyağ ve istediğiniz baharat ile harmanlayın. Yağlı kağıt üzerine çok üst üste gelmeyecek şekilde yerleştirin. 200 derece fırında kızarana kadar pişirin.
Kahvaltı alışkanlığını ihmal etmeyin: Kilolu çocukların çoğu kahvaltı alışkanlığı olmayan çocuklardır. Herkes için gerekli olduğu gibi çocuklarımız için de gereklidir. Kahvaltı yapmadan evden çıkan ya da poğaça ve hazır meyve suyu ile kahvaltıyı geçiştiren çocuklarda kilo problemi kaçınılmazdır. Yumurtası, peyniri, cevizi, tam tahıllı ekmek ve mevsim sebzesi, pekmezi ile dengeli bir kahvaltı yapmaları gerekir. Kahvaltı yapmadan güne başlayan çocuklar halsiz, bitkin ve okulda performansı düşük olurken öğle yemeğinde daha fazla kalori alma eğiliminde olurlar."
"Anne-baba-çocuk arasındaki olumsuz ilişkiler çocuğun ruhsal yapısını etkileyip aşırı yeme ya da yemeği reddetmeye sebep olabilir"
"Siz de sağlıklı beslenin: Çocukların yanlış beslenme alışkanlıklarının sebebi ne yazik ki biz anne-babalardır. Evde yemek seçen ebeveynin olduğu bir ortamda çocuğun seçmemesi mümkün değildir. Kendi yemediğiniz şeyi ona yedirmekte güçlük çekersiniz ve yemek yedirmek savaş haline gelir. Sevmediğiniz bir gıdayı yemek size zor gelebilir. Ama önceliğiniz çocuğunuzsa; nefret ettiğiniz pırasayı, karnabaharı çocuğunuz sizin tabağınızda görmeli. Bir kaşık olsun alarak sizin de yemek seçmediğinizi, sağlıklı beslendiğinizi görmelidir. Ayrıca anne-baba-çocuk arasındaki olumsuz ilişkiler çocuğun ruhsal yapısını etkileyip aşırı yeme ya da yemeği reddetmeye sebep olabilir. Bu tarz durumlarda anne-baba, anne-çocuk, baba-çocuk ilişkisi sorgulanmalı ve uzmandan yardım alınmalıdır.
Televizyon, bilgisayar karşısında yemek yeme: Obezite sıklığı, 4 saatten daha fazla televizyon izleyen çocuklarda, 1 saat ya da daha az izleyen çocuklara göre daha yüksek olarak saptanmıştır. Bunun sebebi tv, bilgisayar karşısında doyduğunu anlamayan, ne yediğinin farkında olmayan çocuklardır.
Çantasında sağlıklı atıştırmalıklar bulunsun: Dışarıya çıkarken çantasına kuruyemiş, meyve ve su koyun. Dışarda atıştırmalık istediğinde ona bunları sunun. Markete girip abur cubur almayın. Bu durumu alışkanlık haline getirmesini sağlayın. Siz de çantanızda bunlardan bulundurun. Çocuğun ilk eğitim yeri ailedir. Beslenme eğitiminde en temel unsurlar; sabır-kararlı tutum ve ebeveynlerin doğru beslenme alışkanlıklarıdır. Sabırlı ve kararlı olursanız, kendiniz de beslenme konusunda dikkatli davranırsanız, çocuğunuz da bu durumdan olumlu yönde etkilenecektir. Şunu unutmayın ki yapılan araştırmalarda her iki ebeveyn obez ise çocuğun obez olma oranı yüzde 80, yalnızca biri obez ise yüzde 50, ikisi de obez değilse oran yüzde 9’dur."
Çocuklar Da Obeziteye Dikkat
Obezite görülme sıklığı ve kilolu insan sayısının hızla arttığını belirten Diyetisyen Elif Yıldız, özellikle çocuklarda obeziteye dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.