Çocuklar Eglenerek Tedavi Ediliyor

Çocuklar Eglenerek Tedavi Ediliyor

Bursa Ayten Bozkaya Spastik Çocuklar Hastanesi ve Rehabilitasyon Merkezi’nde kullanilan son teknoloji robotik cihazlar sayesinde serebral palsi hastasi çocuklar, dijital ortamda oyun gibi hazirlanan tedavilere büyük ilgi gösteriyor.

Serebral palsi hastaligi, Bursa Ayten Bozkaya Spastik Çocuklar Hastanesi ve Rehabilitasyon Merkezi’nde modern yaklasimla ele aliniyor. Multidisipliner tedavi programi ile her çocugun motor seviyesine uygun egzersiz programlari olusturulurken, robotik cihazlar ile de kol ve bacak kaslari tutmayan çocuklarda basarili sonuçlar elde ediliyor. Uygulanan tedavi programi ile çocuklar günlük yasam aktivitelerinde bagimsiz hale geliyor.

Dünya Serebral Palsi Günü çerçevesinde serebral palsi hastaligi ve bu hastaliga karsi Ayten Bozkaya Spastik Çocuklar Hastanesi’nde verilen hizmetler ile ilgili açiklamalarda bulunan Bashekim Uzm. Dr. Yasar Bilgi, dünya genelinde 17 milyon serebral palsi hastasi oldugunu belirtti.

Türkiye’de her yil 6 bine yakin bebege serebral palsi tanisi koyuldugu bilgisini veren Uzm. Dr. Bilgi, “Serebral Palsi, erken fetal dönem ile 5 yas arasinda meydana gelen beyin hasari sonucu olusan klinik tablodur. Tüm dünyada çocukluk çagi nöromusküler hastaliklarin bilinen en yaygin ve kalici özürlülüge yol açan önemli bir hastaliktir. Bu nedenle hastalara erken tani konularak erken tedavi ve rehabilitasyona baslanmasinin önemi büyüktür” dedi.

Hastaligin; erken ya da zor dogum, çogul gebelik ve akraba evlilikleri gibi birçok nedeni olabilecegini dile getiren Uzm. Dr. Bilgi, “Hastaligin belirtileri bebeklik ve okul öncesi dönemde kendisini göstermeye baslar. Anormal refleksler, vücudun gevsekligi, gövde ve ekstremitelerde sertlik, durus bozukluklari ve yürüme bozuklugu serebral palsili çocuklarda görülebilen belirtiler arasinda yer alir. Solunum, mesane ve bagirsak kontrolü, yeme, konusma gibi motor becerileri ve kaslari içeren vücut fonksiyonlarini da etkileyebilir” seklinde konustu.



Tedavi verimliligi artiyor

Ayten Bozkaya Spastik Çocuklar Hastanesi ve Rehabilitasyon Merkezi’nde serebral palsi hastasi çocuklarin hayata hazirlandigina dikkat çeken Uzm. Dr. Bilgi, çocugun evde, okulda ya da toplum içinde islevsel performansini en yüksek düzeye ulastirmayi hedeflediklerinin altini çizdi.

Her çocugun motor seviyesine uygun ve bir üst seviyeye tasiyacak uygun egzersiz programlari olusturduklarini ifade eden Uzm. Dr. Bilgi, sözlerini su sekilde sürdürdü:

“Hastanemizde iki adet robotik yürüme cihazi ve bir adet de omuz kol robotunun bulunuyor. Robotik cihazlarla verdigimiz tedavilere çocuklarimiz büyük ilgiyle katiliyor. Oyunla beraber tedavi verildigi için çok iyi uyum gösteriyorlar. Böylece çogu hastamiz günlük yasam aktivitelerinde bagimsiz hale geliyor. Robotik rehabilitasyon ile kol ve bacaklari tutmayan hastalarimizin yarisindan fazlasinda basarili sonuçlar aliyoruz.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile