Proje Koordinatörü Murtaza Çil, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hazırladıkları projeyle dezavantajlı olarak tabir edilen, yaşlarına uygun olmayan, tehlike ve riskleri içeren yaşam şartları içerisinde olan çocukların izcilik ve sportif faaliyetlere katılmasına imkan tanımayı amaçladıklarını bildirdi.
Dağcılık ve izcilik faaliyetleri yaptıklarını ve gittikleri yerlerdeki köy çocuklarının kendilerini imrenerek izlediklerini ifade eden Çil, şunları söyledi:
"Dağcılık faaliyetlerimiz için gittiğimiz yerlerde çocukların birtakım isteklerini karşılamaya çalıştık. Ancak, çocukların düşledikleri spor faaliyetlerinin hepsini dernek olarak karşılayamadık. Bu nedenle Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı'nın sosyal destek programına başvurarak dezavantajlı çocuklara yönelik proje hazırladık. Proje kapsamında çocukların televizyondan izledikleri kano, dağcılık ve okçuluk gibi popüler spor dallarını yapmayı taahhüt ettik. Önce 90 çocuk belirlemiştik ama Osmaniye'nin bu tür faaliyetlere ihtiyacı olduğunu gördük. İlginin ve ihtiyacın çok fazla olmasından dolayı faaliyetlere aldığımız çocuk sayısı 300'ü geçti."
Sosyal faaliyetlerin daha az yapıldığı mahallelerin çoğuna ulaşamadıklarını anlatan Çil, bu nedenle projeyi sürdüreceklerini kaydetti.
Kulübe üye öğrencilere yönelik kamplar düzenlediklerini aktaran Çil, şöyle devam etti:
"Dağcılık faaliyetlerimiz sırasında bizi izleyen köy çocukları dışardan hüzünlü hüzünlü bakıyorlardı. Bu bize çok dokundu. Onlar için de faaliyetler yapalım, onlar da gülsün dedik. O yüzden projenin adı 'Güldüğüm Günler '.Çocuklarımız bu kamplarda gülüyorlar. Hem spor yapıp hem eğleniyorlar. Akşam faaliyetlerimizle çocukların sosyal gelişimlerini destekliyoruz. Bedensel ve zihinsel engelli çocuklar da etkinliklerimize dahil oluyor. Onların gülmesi bizim mutluluğumuz oldu. 4 bedensel engelli, 4 de zihinsel engelli çocuğumuz var."
İzci lideri Fevzi Ekmen de özgüven eksikliği yaşayan çocukların projeyle kendilerine güvendiğini, sosyalleştiğini ve insanlarla daha kolay iletişime geçebildiğini vurguladı.
Bu faaliyetlerden sonra birçok öğrencinin çeşitli yarışmalara katılarak dereceler aldığını belirten Ekmen, "Örneğin, Mikail Dere isimli öğrencimiz engelli alanlarında birincilik, ikincilik elde etti. Ağabeyi Muttalip kendi alanında yarışmalara katılıp defalarca birincilik, ikincilik aldı. Çocukların hem sosyalleşmelerinde hem de sportif anlamda ve ahlaki anlamda düzelmeler olduğunu görüyoruz. Bu sene otistik çocuklarla izcilik faaliyetleri yapıyoruz. Çok mutlu olduklarını hareketlerinden görüyorum. Şu anda buradaki kampta oba sistemi var. Obamızın oba başı bedensel engelli Mikail Dere" diye konuştu.
Projeye dahil olan öğrenciler ise eskiden boş zamanlarında evde bilgisayar oyunları oynadıklarını ve arkadaşlarıyla vakit geçirmediklerini şimdi ise daha çok aktivitelere katıldıklarını ve daha çok eğlendiklerini söyledi.
"çocuklar Gülsün" Diye Çalışıyorlar
OSMANİYE - TUĞBA TEMİR - Korkut Ata Gençlik ve Spor Kulübü tarafından hazırlanan "Güldüğüm Günler" adlı projeyle dezavantajlı olarak nitelendirilen çocukların izcilik ve spor faaliyetleriyle sosyal hayata katılmaları sağlanıyor.