Çocuklar Haklarını Öğrendi

Nilüfer Belediyesi Kent Konseyi ve Bursa Barosu iş birliğiyle düzenlenen eğitim semineri ile çocuklar hakları ve şiddetten korunmanın yolları hakkında bilgilendirildi.

Dünya Çocuk Günü çerçevesinde Konak Kültür Evi'nde düzenlenen seminerde Bursa Barosu Çocuk Hakları Komisyonu üyeleri Sibel Özbudak, Nevin Canbaz ve Murat Toruk konuşmacı olarak yer aldı. Çok sayıda öğrencinin katıldığı toplantıda Avukat Sibel Özbudak, çocuk hakları ve çocuk günü hakkında bilgi verdi. Çocukların haklarının ailede korunması gerektiğine dikkati çeken Özbudak, "Anne babanız size düzgün eğitim verebilmeli. Aile fertlerinin bir birine karşı sorumlulukları ve hakları var. Çocukların çoğu ilk önce ailede şiddet görüyor. Şiddet sadece fiziki olarak değil, söz ile ve çeşitli davranışlarla da olur. Sizlerin şiddete karşı kendinizi koruyabileceğiniz yerler var. Haklarınızı iyi bilin ve gerektiği gibi davranın" dedi. Avukat Nevin Canbaz da aile içi şiddet ve cinsel istismardan korunma yolları hakkında bilgi verdi. Her insanın eşit haklara sahip olduğunu kaydeden Canbaz, "Maalesef toplumumuzda insanlar haklarını tam olarak bilmiyor. Özellikle çocuklar haklarını iyi bilmeli ki küçük yaşta kendini koruyabilsin. Örneğin hiçbir çocuk zorla çalıştırılamaz. Çocukların çalıştırılma yaşı kanunlara göre 16'dır" dedi.
Çocuk ruhuna en çok yakınlarından gördüğü şiddetin zarar verdiğine dikkati çeken Canbaz, "İnsanı üzen, zarar veren ve etkileyen her türlü davranış şiddettir. Şiddet sadece fiziki temasla olmaz. Şiddet söz konusu ise hemen gereken yere ihbar edilmeli ve önlemi alınmalı. Şiddete karşı sessiz kalmak daha büyük sonuçlara yol açabilir. Şiddet bir hastalıktır ve tedavi edilmezse dozu artar ve geniş kitlelere ulaşır" diye konuştu.
Seminerde Avukat Murat Toruk da söz alarak Dünya Çocuk Günü hakkında öğrencilere bilgi verdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile