Sicak yaz günlerinin geldigini, stresli ve yogun geçen döneminin yorgunlugunu atmak için tatil planlari yapildigini hatirlatan Dr. Cilli, “Eyvah, ya valize önemli bir sey koymayi unutursam, bütün tatil berbat olur, düsüncesi bile can sikici. Bu sorunu yasamak istemeyenler için eksiksiz liste hazirladim” dedi.
Dr. Cilli, “Valize koyacaginiz esya listesinin basina günes kremini yaziyorum, disari çikmadan 30 dakika önce miniklerimizin günes gören yerlerine sürmemiz gerekir” uyarisini yapti.
Çocuklar için günes kremi seçimi
Seçilecek günes kreminin 50 faktör, mineral filtreli, organik içerikli ve bebekler için özel üretilmis olmasi gerektigini vurgulayan Dr. Cilli, söyle devam etti:
“Madem günes isinlarina dikkat dedik, miniklerimizin gözlerini korumak için günes gözlügümüzü de unutmayalim. UV (ultraviyole) koruyuculugu yüksek, polikarbonattan üretilmis, çerçevesinde zararli kimyasal maddeler içermeyen, yüze tam oturan bir günes gözlügü tercih edelim.
Yakici günes isinlarindan bebegimizin kafasinin etkilenmemesi için sapkamizi da valizimize yerlestirelim. Sahilde bebegimizi rüzgârdan korumak için müslin (Müslin, iplikleri kivrak, pürüzsüz, ince ve düzgün dokunmus kumas türüdür. Bu kumastan yapilmis bez, örtü, battaniye, pike gibi tekstil ürünlerine de müslin denmektedir) bir örtümüz de mutlaka olsun.”
Tatilin olmazsa olmazi mayolar
Tatilin olmazsa olmazinin mayo olduguna isaret eden Dr. Cilli, mayo seçimi konusunda su önerilerde bulundu:
“Bir yas alti bebekler için uzun kollu mayo almanizi öneririm. Vücudu sikmayan, uygun sekilde saran mayolar tercih etmeliyiz. Beraberinde simit/kolluk almayi da ihmal etmeyelim. Mayonun altina giydireceginiz deniz/havuz alt bezini unutursaniz çok zor bir tatil sizi bekliyor demektir.
Eger bebeginiz minik minik adim atmaya basladiysa veya yürüyen bir minigimiz varsa deniz ayakkabisi/terligi almayi unutmayin. Bebeginiz sürekli denizin içinde durmaktan sikilabilir, korkabilir. Valizinize alacaginiz bir plastik havuz hayat kurtarici olabilir.
Sudan çikardiktan sonra bebeginizi kurutmak için havlu veya bornoz olmazsa olmazimiz. Banyo sonrasi cildin kurumasini önleyecek bebek yagi da valizinizde olsun.”
Organik sinek kovucu almayi ihmal etmeyin
“Bebeginizin sineklerin aksam yemegi olmasini istemiyorsaniz yaniniza organik sinek kovucu almayi ihmal etmeyin” diyen Dr. Cilli, diger önerilerini söyle siraladi:
“Bebeginize alacaginiz kiyafet sayisini iyi hesaplayin yoksa tatiliniz çamasir yikama ve kurutma döngüsüne giren bir iskenceye dönüsebilir. Biberon, gögüs pompasi ve emzirme örtüsüne ihtiyaciniz olabilir. Sahilde bebeginizin karni acikacaktir. Yaniniza yemek kabi / termos alin. Bebek bezi, pisik kremi, islak mendil / pamuk, sampuan vs. gibi ürünleri de unutmamak gerekiyor. D vitamini, demir damlasi, burun aspiratörü, serum fizyolojik, ates ölçer, ates düsürücü, yanik ve sinek isiriklari için krem, alerji surubu, yara bandi bulundurmanizi da öneririm. Araba ile tatile çikiyorsaniz yan cama takilabilen güneslik konfor saglayacaktir. Valizde, bebeginizin sevdigi oyuncaklara da yer açin. Son olarak hava degisimi ve tatildeki farkli yiyecekler nedeniyle bebeginiz ishal olabilir. Yaniniza probiyotik damla almayi unutmayin. Herkese iyi tatiller dilerim.”
Çocuklar Için Tatil Valizi Hazirlama Rehberi
SANKO Üniversitesi Hastanesi Çocuk Sagligi ve Hastaliklari Uzmani Dr. Hikmet Cilli, çocuklar için tatil valizi hazirlama konusunda önerilerde bulundu. Dr. Cilli, çocuklar için valize konulmasi gereken ilk esyanin günes kremi olmasi gerektigine dikkat çekti.