Çocuklar Için Terapi Kitabi Ödül Kazandirdi

Çocuklar Için Terapi Kitabi Ödül Kazandirdi

Yasar Üniversitesi Psikoloji Bölümü Ögretim Üyesi Doç. Dr. Oya Mortan Sevi’nin, Klinik Psikolog Güliz San Etgür ile birlikte hazirladigi çocuklar için evde uygulanabilecek terapi yollarini anlatan kitap ödül kazandirdi. Çocuklarin duygu, düsünce ve davranislari arasindaki iliskiyi ve farklari anlamalarini saglayacak etkinliklerden olusan kitap, çocuklarin olumsuz duygularla basa çikabilmesine yardimci olmayi amaçliyor.

Yasar Üniversitesi Insan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Psikoloji Bölümü Ögretim Üyesi Doç. Dr. Oya Mortan Sevi’nin Uzman Klinik Psikolog Güliz San Etgür ile birlikte çalistigi "Anne-Çocuk Etkilesimli Bilissel Davranisçi Etkinlik Kitabinin Etkililigi: Bir Pilot Çalisma" adli arastirma ödül kazandi. Arastirma, bu yil 10’uncusu düzenlenen ve klinik psikoloji alaninda prestijli bir ödül olan Prof. Dr. Isik Savasir Klinik Psikoloji Sempozyumu Arastirma Ödüllerinde birincilige layik görüldü.

Ödül kazanan çalismada; anne ve çocuklarin ev ortaminda uygulayabilecegi sekilde dijital ortamda hazirlanan ‘Bilissel Davranisçi Terapi’ odakli etkinlik kitabinin çocuklarin olumsuz otomatik düsünceleri ve depresyon belirtileri ile annelerin bilissel çarpitma ve depresyon belirtileri üzerindeki etkililigi incelendi. Ödül kazanan kitapta, çocuklarin; düsünce, duygular ve davranislar arasindaki iliskiyi ve farklari daha iyi anlayabilmeleri için etkinlikler bulunuyor. Anne ve babalarin çocuklarina uygulayabilecegi bu etkinlikler, çocugun olumsuz duygularla bas edebilmesini saglamayi amaçliyor.

Etkinlik kitabini basili olarak da okuyucuyla bulusturacaklarini söyleyen Doç. Dr. Sevi, “2019 yilinda pandeminin baslamasiyla birlikte çocuklarin evde aile üyeleriyle, özellikle de anneleriyle, dijital platformlarda geçirdikleri sürenin önemli ölçüde artti. Artik ailelerin ve çocuklarin terapi tekniklerinden yararlanabilecegi, erisilebilir ve uygulanabilir çevrimiçi terapötik müdahale kaynaklarina, uygulamalarina veya programlarina ihtiyaci var. Çalismanin sonuçlari deney grubundaki annelerin bilissel hatalari ile depresif belirtilerinde ve çocuklarin olumsuz otomatik düsüncelerinde kontrol grubuna kiyasla istatistiksel açidan daha anlamli azalmalar oldugunu, etkinlik kitabinin anneler ve çocuklari için faydali bir araç olarak kullanilabilecegini ortaya koymustur. Bu çalismanin giderek artan teknoloji odakli bir dünyada gelecekteki çevrim içi müdahale programlarina ilham verecegine inaniyoruz” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile