Erzurum Müzesi’nde “Kültür Koruyuculari Egitim Etkinlik Atölyesi” kapsaminda çocuklar önce müze gezisi yaptilar. Daha sonra olusturulan atölyeye geçen çocuklara burada bilgilendirmeler yapildi, farkli etkinliklerle kültürel mirasa dair sunumlar gerçeklestirildi.
Kültür ve Turizm Bakanligi Kültür Varliklari ve Müzeler Genel Müdürlügü Kaçakçilikla Mücadele Daire Baskanligi Egitim ve Farkindalik Sube Müdürlügü Arkeologu Meral Özdemir, “Kültür Koruyuculari Egitim Etkinlik Atölyesi” çerçevesinde ülkemizde yasanan kültür varligi kaçakçiliginin, kültür varligi tahribatinin ve kültür varligi bulmak amaciyla yapilan kaçak kazi olaylarinin önüne geçebilmek için toplumda farkindalik ve bilinç olusturmak amaciyla egitim çalismalari yürüttüklerini ifade etti.
“Kaçakçilikla mücadelede egitim önemli”
Kültür varligi kaçakçiligiyla mücadele çalismalarinin 2020 yilinda sube müdürlügü düzeyinden daire baskanligi seviyesine çikartilmasiyla çalismalarin ülke geneline yayginlastirildigini anlatan Özdemir, “Kaçakçilikla mücadele çalismalari kapsaminda egitim çalismalarina çok önem veriyoruz. Ülkemiz genelinde egitim ihtiyaçlari belirlenerek hedef kitleye uygun içerikte egitim materyalleri hazirlamaktayiz. Çocuklar, yetiskinler, kültür varligi kaçakçiligiyla mücadele alaninda görev yapan personel gibi farkli birçok hedef kitle için çalismalar yürütmekteyiz. Kültür varligi kaçakçiligiyla mücadele egitimlerini uluslararasinda programli bir sekilde uygulayan tek ülke konumundayiz. Egitimler sonucunda olumlu dönüsler aliyoruz. Kültür Koruyuculari Projesi’ni uygulamaya koyduk. Bu projeyle çocuklarin kültürel mirasina sahip çikan, kültür varliklarini koruyan bireyler olarak ’kültür koruyucusu’ olmalari hedeflenmektedir. Egitime katilan her çocugun geçmiste yasayan uygarliklarla bag kurmasi, kültür varliklarinin günümüze katkilarini, önemini anlamasi ve çocuklarda sahiplenme, koruma bilincinin olusmasi amaçlanmaktadir” dedi.
“Çocuklari bilinçlendirerek tarihimize sahip çikacagiz”
Erzurum Müzesi Arkeologu Doç. Dr. Gülsah Altunkaynak ise, atölyede çocuklara tarihi eserleri nasil taniyacaklarini ve kaçakçilikla ilgili bilgiler anlattiklarini belirterek, “Toplumun her kesiminde oldugu gibi özellikle çocuklarda kültürel ve tarihi degerlerimize sahip çikilmasi noktasinda bilinçlenmenin olmasi çok önemli. Kültür Koruyuculari Projesi’yle gelecegimizin büyüklerinde bu anlamda bir farkindalik olusturmaya çalisiyoruz” seklinde konustu.
Çocuklar Kültür Varliklarinin Koruyucusu Olacak
Kültür ve Turizm Bakanligi, Erzurum’da çocuklarin kültür varliklarina sahip çikmalari ve tarihi eser kaçakçiligi konusunda farkindalik olusmasi adina atölye çalismasi düzenledi.