Çocuklar, Olası Afetlere Karşı Bu Merkezde Bilinçlendirilecek

BURSA - Afet bilincinin toplumda yerleştirilmesi ve yeni nesillerin eğitimi amacıyla kurulan, simülasyonlarla deprem, fırtına, yangın, sel gibi olaylara karşı hazırlık eğitimlerinin verileceği Bursa Afet Eğitim Merkezinin açılış hazırlıkları tamamlandı.

Valilik ile İl Özel İdaresinin çalışmasıyla hayata geçirilen proje kapsamında oluşturulan Bursa Afet Eğitim Merkezi ilk ziyaretçilerini karşılamaya hazırlanıyor. Yapımına 2012 yılında başlanan ve bir yıldan kısa sürede tamamlanan merkez, Japonya'daki 17 model alınarak inşa edildi. 6 bin 200 metrekare kullanım alanına sahip merkezde, deprem sarsma tablası ve simülasyon sistemi, yangın söndürme ve duman simülasyon sistemleri, 5 boyutlu sinema salonu, fırtına simülasyon odası, acil durum telefon ihbar simülasyonu, ilk yardım eğitim odası, kiosklar, test köşesi, bilgilendirme odası, enkaz koridoru, karbonmonoksit zehirlenme simülasyonu, otel yangın kaçış hologramı, heyelan ve sel simülasyon odası, çocuk oyun alanı, seminer ve eğitim salonu, akıllı sınıf, kütüphane, açık sergi alanı ile kafeterya yer alıyor.

Günde yaklaşık 400 kişinin eğitim alabileceği kapasiteye sahip merkezde, yaşlı ve engelliler için internet üzerinden sanal eğitimler de verilebilecek.

Merkezi oluşturan firma olan GÜVENCEM'in genel müdürü Hasan Çelebi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, açılış için hazırlıkların tamamlandığını, merkezin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı bir törenle haziran sonunda hizmete girmesinin planlandığını söyledi.

Türkiye'nin afetle ilgili konularda kriz yönetiminden risk yönetimine geçtiğini belirten Çelebi, "Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı tarafından zarar azaltımı ve eğitimle ilgili birçok yatırım yapılıyor. Belediyeler, il özel idareleri ve AFAD çalışmalarını sürdürülüyor. Merkezdeki simülasyonları yüzlerce çocuk vasıtasıyla deneyimledik. Çocuklar inanılmaz güzel tepkiler veriyor ve çok hızlı öğreniyor" dedi.

Çelebi, bu tür afet eğitim merkezini Japonya'da 50 bin nüfuslu her ilde gördüğünü ifade ederek, "Bu merkez, aslında oralardaki iki üç merkezin birleştirilmiş hali. En yüksek teknolojiyle donatıldı burası. İlk örnek olacağı için diğerleri de buradan modellenerek yapılabilsin diye düşünüldü" diye konuştu.

-''Bu deprem simülatöründe gerçekten depremi hissediyorsunuz''

Afet Eğitim Merkezinde özellikle çocukların eğitileceğini anlatan Çelebi, şöyle konuştu:

"En hızlı eğitim deneyimleyerek, görerek, duyarak yapılıyor. Böylece en kalıcı eğitim haline geliyor. Bu tarz konularda eğitim sadece kitapla, filmle zaman zaman yaşatarak olmuyor. Biz bunu çocuklar buraya geldiklerinde farkettik. Enkaz koridoruna girdiklerinde, gerçekten bir afetin ne kadar ciddi, ne kadar önemsenmesi gereken bir şey olduğunu görerek anlıyorlar. Bu deprem simülatöründe gerçekten depremi hissediyorsunuz. Ayağınızın bastığı yerin sallanmasının insanda nasıl bir etki yarattığını anlıyorsunuz. Hatırlarsanız en son Van'daki depremde bir çocuk öğretmeninden aldığı eğitimle hayatta kalmayı başardığını söylemişti. Buradan da aslında böyle bir eğitimin ne kadar faydalı, ne kadar kıymetli olduğunu anlıyoruz."

-''Yeni nesil artık afet konusunda daha da eğitimli olacak''

Çelebi, Japonya'da insanların yaklaşık 20 yıldır böyle merkezlerde eğitildiğine işaret ederek, "Yeni nesil artık afet konusunda daha da eğitimli olacak. Afet eğitiminin en iyi yolu, gerçeğe yakın şekilde yaşatmaktır. Bunu yapmaya çalıştık. Deprem simülatörümüz deprem istasyonu kurularak yapılan ölçümlerde, gerçek bir depremle yüzde 95 uyum gösterdi. Bu da gerçeğe en yakın koşullarda insanların afetleri deneyimleyebileceğini gösteriyor" şeklinde konuştu.

Merkez kurulamayan il ve ilçelerde de eğitimlerin sürdürülmesi için çalışmalar yaptıklarını anlatan Çelebi, Mobil Afet Eğitim Tırı Projesi'nde sona yaklaştıklarını dile getirdi.

Çelebi, Afet Eğitim Merkezinin yaklaşık 15 milyon liralık bir bütçeyle yapıldığını sözlerine ekledi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile