Çocuklar Sigarayla Mücadelede Gönüllü Oldu

Sigara ve Uyuşturucuyla Mücadele Derneğince Rize'de yürütülen 'Sevgi Yumağı' projesi kapsamında sigaranın zararları konusunda eğitilen çocuklar, ebeveynlerinin bu alışkanlıktan kurtulması için çaba sarf ediyor SUMDER Başkanı Öner: 'Proje kapsamında bu yıl 55 ilkokuldaki öğrenciler vasıtasıyla 27 bin aileye ulaştık' Kızı sayesinde 13 yıl içtiği sigarayı bırakan Karaali: 'İnsan sigarayı bıraktıktan sonra sağlığın önemini daha iyi anlıyor. Yemeğin tadını, gezmeyi ve her şeyi daha iyi anlıyorsun'

FİKRET DELAL - Rize'de yürütülen proje kapsamında sigaranın zararları konusunda bilinçlendirilen çocuklar, anne ve babalarının bu alışkanlıktan kurtulmasını sağlıyor.

Sigara ve Uyuşturucuyla Mücadele Derneği (SUMDER) çocuklarının anne ve babaları üzerindeki etkisinden yola çıkarak 2005'te 'Sevgi Yumağı' projesini başlattı.

Proje kapsamında il genelindeki okullarda öğrencilere sigaranın sağlık üzerine etkileri üzerine eğitim veren dernek, daha bilinçli hale gelen çocukların evlerinde sigara içen anne ve babalarına ulaşmayı hedefliyor.

Her sınıfta ailesine sigarayı bıraktıran arkadaşlarını not alan temsilci öğrenci, bu bilgileri okulundaki proje gönüllüsü öğretmene ulaştırıyor.

- '55 ilkokuldaki öğrenciler vasıtasıyla 27 bin aileye ulaştık'

SUMDER Başkanı Dr. Ali Öner, AA muhabirine yaptığı açıklamada, proje kapsamında bu yıl 55 ilkokuldaki öğrenciler vasıtasıyla 27 bin aileye ulaştıklarını söyledi.

Bu ailelerde 15 bin kişinin sigara içtiğini tespit ettiklerini anlatan Öner, bu kişilerden 400'ünün sigarayı bıraktığını belirtti.

Öner, aileler için en değerli varlığın çocukları olduğuna işaret ederek, sigara içen anne ve babaların kalbine çocukların sevgisiyle dokunduklarını ve dokunmaya devam edeceklerini söyledi.

Proje sayesinde çocukların sigaranın zararlarını öğrenerek ilerde sigara içmeyecekleri gibi şimdiden bu zararlı alışkanlıkla savaşmayı öğrendiğine dikkati çeken Öner, 'Çocuklarımız ailelerine sigarayı bıraktırarak en akıllıca işi yapıyor. Onlar bu yaşta ailelerinin doktoru oluyor. Sağlığın önünde duran en büyük engeli bu şekilde çözmeye çalışıyoruz. Bu çocuklar ilerde sigarayla savaşma noktasında mihenk taşı olacak.' diye konuştu.

Öner, devlet desteği almaları halinde binlerce çocuğun binlerce ebeveyne sigarayı bıraktırabileceğini sözlerine ekledi.

- 36 yıldır içtiği sigarayı bıraktı

Proje kapsamında sigarayı bırakan Zeki Köse, yaklaşık 36 yıldır sigara içtiğine dikkati çekerek, ilkokul öğrencisi oğlu Yiğithan sayesinde sigarayı bıraktığını anlattı.

Yiğithan Köse ise sürekli babasının sigara paketlerini yırttığını belirterek, daha sonra sigarayı bırakması için duygulu sözler söyleyerek amacına ulaştığını ifade etti.

Oğuzhan Mete de 15 yıl kullandığı sigarayı kızı Işıl sayesinde bıraktığını kaydederek, şunları söyledi:

'Evlat bir anne ve kardeşten daha çok etkili oluyor. Sigara içtiğim için bir gün beni sarılıp öpmedi. Niye öpmediğini sorduğum zaman belli edip üzmek istemedi. Ben de 'Sigara kokusundan mı' diye sordum. Evet yanıtını alınca o an itibarıyla sigarayı bıraktım.'

Işıl Mete, sigara kokusundan rahatsız olduğunu ve bunu babasına söyleyemediğini dile getirerek, 'Biraz utanıyordum. Babam da sorunca cevap verdim. O sırada babam sigarayı bıraktı ve çok mutluyum.' ifadesini kullandı.

İrfan Karaali, yaklaşık 13 yıl sigara içtiğini dile getirerek, 'Kızımın baskıları ve desteği sayesinde şu an sigarayı bıraktım. İnsan sigarayı bıraktıktan sonra sağlığın önemini daha iyi anlıyor. Yemeğin tadını, gezmeyi ve her şeyi daha iyi anlıyorsun. Çocuk babaya sarıldığında sigara kokusu alıyor. 'Baba kokuyorsun' dediğinde bu insanı çok etkiliyor.' dedi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile